O comisie va decide la Ministerul Sănătăţii dacă va fi legalizat canabisul în România

472

O comisie va decide la Ministerul Sănăţii dacă va fi legalizat canabisul în România. Strict în scop medical, lămureşte Sorina Pintea după ce o declaraţie a şefului de Finanţe a lăsat de înţeles că în viitor substanţa halucinogenă ar putea fi folosită şi în scop de recreere. Tema a fost preluată şi de preşedintele Senatului care spune că va lansa o dezbatere cu ONG-uri, directori de şcoli şi autorităţi.

În ţări europene precum Cehia, Germania, Croaţia, Macedonia şi Polonia, consumul de marijuana în scopuri medicinale este legal de mai mulţi ani. Unele state încă fac testări. În România a fost înfiinţat un grup de lucru la Ministerul Sănătăţii.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: Din acest grup de lucru fac parte specialiști din cadrul Ministerului Sănătății și doi reprezentanți ai asociațiilor de pacienți. E nevoie să introducem canabisul medicinal pentru pacienții cu o patologie urâtă.
Reporter: Se ia în calcul și pentru un scop recreativ?
Sorina Pintea: Nu! În niciun caz.

Radu Ţincu, toxicolog: Trebuie făcută o analiză foarte serioasă înainte. Să specifice foarte clar cine sunt medicii prescriptori. Nu ar putea fi medicul de familie. Se va alege o prescripţie foarte securizată pentru ca aceste reţete să nu poată fi falsificate. Trebuie să existe o autoritate care să reglementeze şi să supravegheze distribuţia din farmaciile respective către populaţie.

Sursa : http://digi24.ro