Guvernul României a emis cea de-a patra Ordonanță Militară, de la instaurarea stării de urgență. Marcel Vela ministrul Afacerilor Interne, a precizat că noua OM va introduce măsuri dure împotriva celor care nu respectă izolarea la domiciliu sau cei aflați în carantină.

”Cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați și verificați, dacă încalcă regulile izolării intră în carantină, cu condiția că vor suporta toate cheltuielile care implică această carantinare. Cine nu respectă carantinarea și sunt depistați în afara perimetrului, vor intra încă 14 zile, suportând și ei cheltuielile aferente carantinării.”

Secretarul de stat Bogdan Despescu a anunțat duminică, într-o conferință de presă, că s-au verificat „circa 270.000 de persoane la intrarea în țară în ultimele săptămâni”.

„Polițiștii au depistat 33.000 persoane care nu au respectat restricționarea circulației. S-au dispus amenzi de circa 46 milioane lei. Au fost întocmite peste 200 de dosare penale pentru zădărnicirea acțiunilor de combatere a bolilor. În ultimele 24 de ore, au acționat peste 27.000 angajați ai MAI și circa 3.200 de la Poliția Locală, alături de 900 militari de la Apărare”, a adăugat secretarul de stat.

Totodată, Despescu a mai anunțat că „s-au identificat peste 800 persoane care nu au respectat izolarea sau carantinarea”.

„MAI a inițiat un proiect de OUG pus în procedură de transparență decizională. Amenzile pentru cine nu respectă ordonanțele militare minim 2.000. Pentru persoanele juridice 10.000 – 70.000 de lei. Se pot aplica și alte sancțiuni: confiscare bunuri, interzicere acces la respectivele bunuri, suspendarea temporară a activității, suspendarea unor lucrări”, a anunțat Despescu.

Foto cu caracter ilustrativ