Năstase: În timp ce tema corupţiei a ţinut agenda politică, criminalitatea s-a dezvoltat exploziv

437

Drama Alexandrei, minora de 15 ani ucisă în Caraca, arată că instituţiile statului nu sunt pregătite că lupte cu fenomene aberante ale conduitei umane, consideră fostul premier Adrian Năstase.

El a amintit că, în ultimii 15 ani, tema corupţiei a ţinut agenda internă şi externă a României, fiind „o tema utilă şi pentru bătălia politica internă dar şi pentru „fezandarea” capitalului naţional şi a liderilor perioadei de tranziţie.

„În timpul ăsta, mai puţin băgată în seamă, criminalitatea, inclusiv cea organizată, s-au dezvoltat exploziv, „beneficiind” şi de experienţa unor infractori şcoliţi în străinătate. România a devenit, dintr-o ţară de tranzit pentru droguri, o ţară de consum.

Traficul de femei şi de copii, reţele de contrabanda, clanuri organizate, drogaţi conducând autovehicule încep să marcheze zilnic emisiunile de la televiziuni şi ştirile din presă.

Drama Alexandrei ne-a arătat cănu suntem pregătiţi, la nivelul instituţiilor statului, să luptăm cu fenomene aberante ale conduitei umane. Unii au încercat să transforme această dramă într-un rechizitoriu împotriva poliţiei şi, indirect, împotriva guvernului.

Evident însă căresponsabilităţile trebuie împărţite cu STS şi cu parchetele. De aici nevoia de a schimba oameni din diverse funcţii, dar şide a face reorganizări instituţionale şi de a lua măsuri legislative. Vinovaţii trebuie pedepsiti dar a introduce aceste teme în bătălia electorală ar fi o mare eroare”, a scris Năstase pe blogul personal.