Motorină de 2.000.000 de dolari, furată din baza militară SUA de la Mihail Kogălniceanu

860

Motorină în valoare de două milioane de dolari, ce aparţine guvernului federal al SUA, a fost furată din baza militară de la Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au efectuat, în această dimineaţă, mai multe percheziţii domiciliare în judeţul Constanţa la indivizi suspectaţi că, încă din anul 2017, au furat motorină în valoare de două milioane de dolari din baza militară Mihail Kogălniceanu.

Potrivit anchetatorilor, hoţii au acţionat din anul 2017 şi au furat motorină din generatoarele folosite de militari în interiorul bazei, dar şi din zonele în care militarii români şi americani au efectuat exerciţii tactice.

În total, în cei cinci ani, hoţii ar fi furat motorină în valoare de două milioane de dolari, sumă cu care guvernul federal al Statelor Unite ale Americii (SUA) s-a constituit parte vătămată.

„La data de 24.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat un număr de 6 percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2017, pe teritoriul României, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii, în perioada 2017 – 2021, a infracțiunii de furt calificat prin sustragerea de combustibili lichizi aparținând guvernului S.U.A., în special motorină, din baza militară de la Mihail Kogălniceanu, precum și din zonele dedicate efectuării unor exerciții tactice militare situate pe raza județului Constanța.

Sub coordonarea liderului grupării, membrii acesteia având roluri bune determinate, la diferite intervale de timp și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, au sustras cantități de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul unității militare din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu, prejudiciul reclamat de persoana vătămată (guvernul federal al SUA) este de aproximativ 2.000.000 dolari în dauna guvernului federal al SUA.

La sediul DIICOT – Structura Centrală, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 7 persoane. Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul BSIJ. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Foto cu caracter ilustrativ