Ministrul Sănătății Victor Costache: ”Avem din ce în ce mai multe cazuri de autism, din cauza plecării părinților în străinătate”

652

Emigrația românilor a fost pusă în legătură directă cu răspândirea cazurilor de autism la copii, chiar de către ministrul sănătății, Victor Costache, conform edupedu.ro. Acesta a declarat că „există o corelare între această afecțiune și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede”. Este prima dată când un demnitar român face public o legătură de acest fel între o afecțiune dezvoltată de copii și plecarea masivă a părinților în străinătate.

Costache a declarat că „din păcate, datorită acestui fenomen tipic României, a plecărilor persoanelor active în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism.

Ministrul Sănătății a făcut aceste declarați într-o conferință de presă alături de ministrul Educației, Monica Anisie.

O serie de psihologie, precum Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa, Gelu Duminică, au contrazis cu fermitate aceste afirmații:„nu există nici un studiu serios care să susțină afirmațiile domnului ministru potrivit căruia tulburările din spectrul autist sunt cauzate de interacțiunea părinți-copil. Nici măcar unul corelațional”.

Ce este autismul?

Tulburările din spectrul autismului (TSA) sunt un grup de tulburări complexe de dezvoltare a creierului. Acest termen umbrelă acoperă: tulburarea autistă, tulburarea Asperger și autismul atipic.

Concret, copilul cu asemenea tulburări are dificultăți în interacțiunea și comunicarea socială și printr-o gamă restrânsă de interese și activități, cu caracter repetitiv.

TSA încep în copilărie și tind să persiste în adolescență și maturitate. În cele mai multe cazuri, TSA sunt evidente în primii 5 ani de viață.

Persoanele cu TSA prezintă deseori și alte afecțiuni, cum ar fi: epilepsia, depresia, anxietatea și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).

Sursă foto: Pagina de facebook personală a lui Victor Costache