Ministrul Sănătății a făcut în noaptea de vineri spre sâmbătă un control la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, pe fundalul mai multor nereguli semnalate la unitatea medicală. Nemulțumită, Sorina Pintea a cerut demiterea unui director și un control urgent al DSP.
„A constatat mai multe disfuncţionalităţi pe partea de îngrijiri medicale. Pe lângă faptul că la UPU erau aparţinători care aşteptau veşti de la pacienţii care veniseră acolo de mai multe ore, s-a constatat faptul că avem nevoie de mai mulţi doctori pe partea de UPU, avem opt din 24. S-a constatat faptul că nu sunt destui asistenţi sociali care să comunice cu aceşti aparţinători cu privire la pacienţi.
Mai multe cabinete neetichetate, care aveau medicamente în ele şi nu se ştia ce fel de medicamente sunt în acele cabinete.
În concluzie, mai multe disfuncţionalităţi cu privire la ceea ce priveşte spitalul judeţean”, a declarat, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti se află în administrarea Consiliului Judeţean, iar Toader spune că se va face o analiză pentru a se lua măsurile necesare.
„Vom face o analiză şi vom lua măsurile care se impun. Doamna ministru a făcut câteva propuneri, o să ţinem cont de ele”, a precizat Bogdan Toader.
El a afirmat că printre propunerile făcute de ministrul Sănătăţii se numără demiterea directorului de îngrijiri şi un control al DSP la Spitalul Judeţean.
Pintea a afirmat că a efectuat vizita la respectiva unitate medicală, întrucât în ultima perioadă a avut destul de multe reclamaţii referitoare le ce se întâmplă la unitatea de primiri urgenţe.
„Am decis să merg la faţa locului să văd exact ce se întâmplă. Şi se întâmplă”, a spus ministrul Sănătăţii, la Antena 3. Ea s-a referit punctual şi la neregulile care i-au fost semnalate.
„Modalitatea în care pacienţii sunt trataţi, modul în care li se vorbeşte, comportamentul cadrelor medicale faţă de aceştia. Pe de altă parte şi probleme de natură administrativă. Nu mă aşteptam ca într-o unitate medicală din România secolului XXI (…) să găsesc mizerie. Spitalul nu era deloc curat, inclusiv în secţiile care erau renovate. Există o parte a spitalului care urmează să intre în renovare, inclusiv unitatea de primiri urgenţe, dar chiar partea renovată nu era curată”, a declarat Pintea, întrebată care au fost cele mai grave acuzaţii vizavi de ce se întâmplă acolo.
Ministrul a povestit că în momentul în care a intrat în Ploieşti, l-a sunat pe preşedintele CJ spunându-i că doreşte să se întâlnească cu acesta în faţa spitalului.
„Ne-am întâlnit şi am intrat. (…) Am intrat în zona în care erau aparţinătorii aşteptând pacienţi. Pacienţi nu erau în aşteptare şi am întrebat aparţinătorii de câtă vreme stau. O doamnă mi-a răspuns – era ora 12,00 (noaptea – n.r.) că stă de la ora 9 şi nu mai are veşti de la soţul ei care venise pentru un computer tomograf. La fel, un alt cuplu care stătea acolo spunea că, de asemenea nu mai are veşti de un anumit interval de timp”, a detaliat Pintea.
Ea a relatat că a găsit o serie de nereguli în UPU de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.
„Am intrat în UPU, din păcate medicii erau foarte ocupaţi, era multă lume, asta este adevărat, UPU care are nevoie de renovare. (…) I-am întrebat dacă există asistenţi sociali, persoane dedicate care să informeze aparţinători periodic despre starea pacienţilor. Teoretic, uzanţele spun că din jumătate în jumătate de oră trebuie să ieşi, să informezi, pentru că oamenii sunt îngrijoraţi. Nu există. Există două asistente sociale care sunt angajate în UPU. Apoi am urcat în secţiile renovate ale spitalului, o secţie care are 90 de paturi avea în acest moment 84 de pacienţi, da, foarte mulţi. Eu nu cred că e o scuză să ai mulţi pacienţi şi să nu faci curat aşa cum ar trebui într-un spital. Apoi am urcat în lift şi din greşeală am nimerit la etajul 1, pentru că voiam să cobor, era deja 1 noaptea, şi greşeala a fost perfectă. Am intrat în secţia de neurochirurgie unde o infirmieră spăla pe jos. Am întrebat-o cu ce spală. Cu trei-patru pastile puse în apă, deşi, bineînţeles, trebuie să cunoască procedurile. Acolo era, de asemenea, secţie cu 28 de paturi, dar foarte mulţi pacienţi şi de asemenea, era mizerie. Medicul de gardă spunea că nu au infecţii. Mie greu să cred, cred că nu le raportaţi, nu că nu le aveţi”, a declarat Pintea.
Ministrul a anunţat în context că i-a propus preşedintelui CJ demiterea directorului de îngrijiri pentru că, în primul rând, „un spital trebuie să fie curat ca să poată acorda un act medical de calitate”.
„În urgenţă sunt foarte mulţi pacienţi. 300 de pacienţi, opt medici. Nu fac faţă, nu au cum. Urgent scoase posturi la concurs. Mi s-a spus că nu vin. Mai insistăm. Opt medici care fac concomitent şi urgenţă şi SMURD nu au cum să mulţumească populaţia. Şi Direcţia de Sănătate Publică să facă un control pentru că a fost în desfăşurare un control, în sensul că din alt judeţ venea la spitalul Ploieşti şi verifica. Eu nu prea cred că au fost”, a declarat Pintea.
Întrebată dacă vor urma şi alte controale, ministrul a răspuns: „Cu siguranţă, dar nu în acest weekend”.
Președintele Consiliului Județean Prahova a mai venit cu o serie de declarații suplimentare pe această tema :
„Controlul inopinat efectuat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de către ministrul Sănătății, doamna Sorina Pintea, a scos la iveală unele abateri de la norme în zona Unității de Primiri Urgențe, dar și pe secțiile vizitate.
Sunt profund dezamăgit de faptul că – în ciuda alocărilor financiare considerabile de la bugetul județului, în scopul îmbunătățirii condițiilor din acest spital – mai există probleme legate de modul în care se întreține curățenia în unitatea medicală cu cea mai mare adresabilitate din Prahova.
Am sesizat, împreună cu doamna ministru Sorina Pintea, deficiențe legate atât de asigurarea curățeniei în incinta spitalului, de modul în care sunt folosite materialele sanitare. O altă problemă întâmpinată a fost că, în timpul controlului, existau aparținători în sala de așteptare de la Unitatea de Primiri
Urgențe care nu fuseseră informați de circa trei ore despre starea pacientului care fusese programat pentru un examen imagistic la computer tomograf. Acesta este un aspect care trebuie rezolvat de urgență, fie prin asigurarea unei comunicări directe cu familiile pacienților care așteaptă vești despre bolnavi, fie prin intermediul unui sistem electronic de informare. Pe de altă parte, există și problema lipsei de personal din Unitatea de Primiri Urgențe, având în vedere că din cele 24 de posturi existente, doar opt sunt ocupate în această zonă fierbinte a Spitalului Județean, fapt care îngreunează activitatea pe acest sector.
Pentru a găsi soluții la aceste probleme, am convocat, în această dimineață, conducerea spitalului. Le-am solicitat celor prezenți, managerul Marius Niculescu, directorul medical – Florin Pușcariu, directorul de îngrijiri – Manuela Dobre (pentru care doamna ministru Sorina Pintea a solicitat schimbarea din funcție), directorul Direcției de Sănătate Publică – Ioana Loghin, să ia măsuri pentru a rezolva problemele constatate.
Îi asigur pe prahoveni că voi urmări îndeaproape măsurile care vor fi luate de urgență în cadrul acestui spital.
Controalele inopinate vor continua, iar cei vinovați de apariția unor situații similare celor constatate în noaptea de vineri spre sâmbătă vor trebui să plătească cu funcția!” a declarat Bogdan Toader.
Nici primarul Municipiului Ploiești, nu a rata ocazia să il taxeze pe Bogdan Toader pentru problemele găsite la Spitalul Județean Ploiești :
” Dragi ploieșteni, iată de ce avem nevoie de un Spital Municipal de Urgență!
Sorina Pintea (PSD) l-a “desfiinţat” pe şeful CJ Prahova, Bogdan Toader, din cauza mizeriei de la Spitalul Judeţean.
Până şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, s-a îngrozit când a văzut incompetenţa managerială de la Spitalul Judeţean, aflat în administrarea Consiliului Județean, condus de PSD-istul Bogdan Toader.
Culmea e că aceste constatări dramatice ale ministrului Pintea vin la doar câteva zile după ce majoritatea toxică PSD – ALDE din Consiliul Local, în frunte cu Botez și Pană, a refuzat, încă o dată, preluarea terenului de la MApN, unde putem construi un Spital Municipal de Urgenţă şi un Centru de radioterapie profundă.
Pentru ca ploieştenii să beneficieze de servicii medicale de bună calitate, soluţia rămâne cea pe care am oferit-o eu: Spital Municipal de Urgenţă.
Le cer consilierilor locali să uite de jocurile politice şi de ordinele venite de la partid, să dea dovadă de responsabilitate pe acest subiect şi, la următoarea şedinţă, să aprobe proiectul pe care ploieştenii îl doresc.” a declarat Adrian Dobre