Ministrul Sănătăţii, avertisment despre epidemia de coronavirus: „Sunt şanse foarte mari ca virusul să ajungă în ţara noastră”

673

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, luni, la România TV, că autorităţile iau măsuri pentru a preveni epidemia de coronavirus în România, dar a recunoscut că sunt „şanse foarte mari” ca virusul să ajungă în ţara noastră. Din acest motiv, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” a fost creată o facilitate în care vor fi izolate primele cazuri de pacienţi contaminaţi cu virusul care a ucis peste 2.000 de persoane.

Victor Costache a explicat că ministerul Sănătăţii, împreună cu Ministerul de Externe şi alte autorităţi lucrează la pregătirea României pentru această pandemie de două luni. Ministrul Sănătăţii a amintit că persoanele care au călătorit sau care au venit din China au fost izolate voluntar la domiciliu, sub control al Direcţiei de Sănătate Publică.

„Am luat în calcul un scenariul într-o ţară europeană în care sunt foarte mulţi români, cum este Italia, Spania sau Franţa, să crească numărul de cazuri de coronavirus. Se va lua măsura carantinării a tuturor celor care din vin acele 11 localităţi care sunt mai sever afectate. (…) Transmit un apel la calm şi să asigur că autorităţile din România se pregătesc şi sunt pregătite pentru această criză”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, la România TV.

„Sunt şanse foarte mari ca virusul să ajungă în ţara noastră, cum sunt şanse să se propage în toate ţările din Europa”, a spus Victor Costache.
„Urmărim cu foarte mare atenţie ce se întâmplă în Italia şi vom şti ce avem de făcut în continuare în România. Am construit o facilitate în interiorul Spitalului Matei Balş unde putem să izolăm primele cazuri în aşa fel încât să protejăm personalul şi mediul înconjurător”, a spus medicul Adrian Streinu Cercel

Epidemia de coronavirus a luat amploare în Italia, unde numărul infectărilor a ajuns la 150. S-au înregistrat şi trei decese. Autorităţile au luat măsuri imediate: 12 localităţi din provinciile Lombardia şi Veneto sunt în carantină. Nu sunt informaţii despre vreun român din Italia, infectat.