Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Nu sunt impuse „măști scumpe”, ci doar sunt recomandate! Măștile textile sau cele de plastic nu vor mai fi permise

889

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat miercuri că nu sunt impuse „măști scumpe”, că cele medicale cu trei straturi sunt recomandate în continuare, dar că cine dorește poate folosi masca FFP2. „Asta nu înseamnă că cineva impune acest tip de mască”, a subliniat el.

“Nu exista niciun fel de impunere a utilizarii unor masti scumpe. Masca pe care o port eu este masca medicala cu 3 starturi, nu este deosebita. Cine doreste poate utiliza si alte tipuri de masti. Mastile FFP2 au grad mai mare de filtrare, dar nimeni nu impune acest tip de masca. Este vorba doar despre trecerea de la mastile textile, care foarte putin eficiente sau ineficiente, catre utilizarea mastilor medicinale care nu sunt scumpe”, a spus Rafila

Ministrul a adăugat despre măștile din cârpă sau plastic: „E ca și cum nu ai purta mască”. El a adăugat că Guvernul nu a introdus sancțiuni pentru cetățenii care nu poartă măști medicinale.

Măștile FFP2 au o capacitate mai bună de filtrare, având cinci straturi.

Comitetul Național pentru Situații de urgență a decis astăzi noi restricții, pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID-19.

CNSU propune Guvernului introducerea obligativităţii de a purta măști chirurgicale sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise. Restricţiile ar urma să intre în vigoare dacă incidența trece de 1/1000 de locuitori.„Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.Se exceptează de la măsura prevăzută la pct. 5, următoarele categorii de persoane:a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;b) persoanele care sunt singure în birou;c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive”, se arată în Hotărârea CNSU.

https://www.facebook.com/MinisterulSanatatii/videos/607425967012295/