Dintre aceștia, 5,6 milioane au plecat pentru a munci în străinătate, iar diferenţa de patru milioane se regăsește în comunităţile istorice.
Emigrația este fenomenul care a marcat cel mai profund România, din punct de vedere social, în ultimii 15 ani. În continuare, România rămâne o țară de emigrare, cu cea mai mare rată de creșterea anuală a populației din diaspora (peste 7%). În prezent suntem în primele 20 de țări din lume ca sursă a migrației.
Printre motivele cel mai des invocate de cei plecați din România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului şi corupţia.
„Este greu de estimat numărul lor, pentru că nu sunt obligaţi să declare şi nu îşi stabilesc reşedinţa”, a mai spus ministrul.
Ea a explicat că aproximativ 5,6 milioane se află în Diaspora, iar diferenţa, în comunităţile istorice.
Media de vârstă a respondenţilor este de 50 de ani, ocupaţiile lor sunt diverse, însă predomină activitatea în domeniul construcţiilor şi serviciilor.
Dacă ar fi remediate, acesta ar fi motivul principal pentru care ar reveni în România, însă „în următorii 4 ani, potrivit statisticii, foarte puţini dintre ei îşi vor dori să se întoarcă”, a completat ministrul.
Chestionarul dedicat românilor aflaţi în străinătate este publicat pe site-ul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
Natalia Intotero a precizat miercuri, când a prezentat bilanţul mandatului pentru primele şase luni ale anului, că a solicitat o cifră estimativă actualizată a românilor din străinătate.
Sursă foto : Facebook Natalia Intotero