Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susține că trimiterea bugetarilor în șomaj tehnic nu vizează o economie la buget. Potrivit ministrului Muncii, „din moment ce se reduce programul de lucru este normal să se reducă şi veniturile”.
Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul ia în calcul un mecanism referitor la luarea unor măsuri pentru anumite sectoare din sistemul public, menite să evite răspândirea coronavirusului, fiind totodată şi o formă de şomaj tehnic, acesta urmând să fie finalizat sub forma unei ordonanţe de urgenţă.
Premierul Ludovic Orban afirmă că a fost gândit un mecanism prin care, în unele zone ale sistemului public, jumătate dintre angajaţi să lucreze 15 zile, iar restul să fie “plătiţi într-un fel de şomaj tehnic şi invers”. “Acest mecanism trebuie să asigure funcţionarea zonei publice”, spune Orban, menţionând că nu pot fi afectate sistemul sanitar, cel de ordine publică, militar sau de asistenţă socială.
„Nu este aceasta prima măsură vizată (economii la bugetul de stat n.r.), prin reducerea programului de lucru ne propunem să fim corecți. Din moment ce se reduce programul de lucru este normal să se reducă și veniturile. Aceasta este o măsură de corectitudine față de sistemul public, așa cum au făcut mulți angajatori din sistemul privat. Nu este cazul să discutăm despre banii care vor fi economisiți de către Guvern, este o măsură luată pentru corectitudine”, a spus Violeta Alexandru, la Realitatea Plus.
„Trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendința de a se rămâne acasă.
Este și o perioadă în care autoritățile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenție.În fața acestei realități, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public.
Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență dar care să țină cont și de dorința evidentă a multor angajați de a rămâne la domiciliu și, binențeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă și plată.
“Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază. Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări.
Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată.
Pentru corectitudine. ” mai transmite Violeta Alexandru