Ministrul Educației contrazice Codul Muncii și pe președintele Iohannis: Măștile pentru elevi și profesori vor trebui să fie asigurate de către primării

497
Întrebată de ce nu s-au alocat bani pentru măști, ministrul Educației Monica Anisie a declarat într-un interviu la B1TV că “nu Ministerul Educației are în administare școala”, ci autoritatea locală. Pentru profesori, însă, Ministerul Educației este angajatorul, iar potrivit Codului Muncii în vigoare “angajatorul are obligația să asigure securitatea și sănătatea salariaților în toate aspectele legate de muncă”. În plus, ministrul îl contrazice și pe Președintele Klaus Iohannis care a anunțat tot miercuri că „profesorii vor merge cu masca pe care și-o vor procura ei și elevii la fel”.

Ministrul Educației a pasat responsabilitatea asigurării măștilor pentru elevi și profesori, a căror purtare este obligatorie în școală, de la clasa pregătitoare până la liceu, primăriilor.

Monica Anisie: “Autoritatea publică locală e cea care administrează unitatea de învățământ, asta știe toată lumea. Nu Ministerul Educației are în administare școala. Deci autoritatea publică locală poate să vină și să sprijine cu dezinfectant și cu măști. Deja am văzut în foarte multe județe primari implicați, dar și primari care nu s-au implicat în această perioadă în a ajuta școala. Dar Guvernul, tot prin OUG, a alocat o sumă importantă pentru achiziție de echipamente medicale. Deci școlile trebuie să aplice, să cumpre aceste materiale și astfel să deconteze la Ministerul Fondurilor Europene banii pe care i-au cheltuit. Așa poate proceda și autoritatea publică locală.