Ministrul Culturii, despre primarul Orașului Urlați, Marian Machițescu: „Un primar decuplat total de la ceea ce înseamnă grija pentru comunitate în întregul ei”

459

Primăria Urlați vrea să demoleze clădirea în care își desfășoară activitatea, un imobil construit în perioada interbelică, după planurile arhitectului Toma Socolescu. Motivul: gradul avansat de degradare în care se află. Decizia a stârnit controverse. Locuitorii orașului Urlați cer instituției să renunțe la acest plan și să consolideze imobilul vechi, deoarece este foarte valoros.

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Urlați, de miercuri, s-a aflat un proiect de hotărâre care vizează demolarea clădirii vechi și se aprobă sumele necesare pentru construirea noului sediu, circa 12 milioane lei. Primarul din Urlați și-a retras de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local proiectul privind demolarea. Din spusele acestuia, „e loc și nevoie de mai multe consultări și o mai amplă documentare, plus o dezbatere publică”.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a criticat în termeni duri intenția administrației locale.

„#festivalulmagariilor

Un primar decuplat total de la ceea ce înseamnă grija pentru comunitate în întregul ei, a decis să demoleze clădirea primăriei, o clădire de mare valoare arhitectonică și istorică. Probabil ceva „frumos”, din aluminiu și sticlă, era visul d-lui primar…

Este vorba de clădirea Primăriei Urlați, proiectată la începutul secolului trecut de către unul dintre arhitecții interbelici de marcă ai României – TOMA SOCOLESCU – care trebuie salvată și restaurată așa cum merită! Institutul Național al Patrimoniului a solicitat clasarea de urgență a clădirii ca monument istoric, demolarea fiind acum imposibilă”, a transmis Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.