Primăria Urlați vrea să demoleze clădirea în care își desfășoară activitatea, un imobil construit în perioada interbelică, după planurile arhitectului Toma Socolescu. Motivul: gradul avansat de degradare în care se află. Decizia a stârnit controverse. Locuitorii orașului Urlați cer instituției să renunțe la acest plan și să consolideze imobilul vechi, deoarece este foarte valoros.
Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Urlați, de miercuri, s-a aflat un proiect de hotărâre care vizează demolarea clădirii vechi și se aprobă sumele necesare pentru construirea noului sediu, circa 12 milioane lei. Primarul din Urlați și-a retras de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local proiectul privind demolarea. Din spusele acestuia, „e loc și nevoie de mai multe consultări și o mai amplă documentare, plus o dezbatere publică”.
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a criticat în termeni duri intenția administrației locale.
„#festivalulmagariilor
Un primar decuplat total de la ceea ce înseamnă grija pentru comunitate în întregul ei, a decis să demoleze clădirea primăriei, o clădire de mare valoare arhitectonică și istorică. Probabil ceva „frumos”, din aluminiu și sticlă, era visul d-lui primar…
Este vorba de clădirea Primăriei Urlați, proiectată la începutul secolului trecut de către unul dintre arhitecții interbelici de marcă ai României – TOMA SOCOLESCU – care trebuie salvată și restaurată așa cum merită! Institutul Național al Patrimoniului a solicitat clasarea de urgență a clădirii ca monument istoric, demolarea fiind acum imposibilă”, a transmis Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.