Conform unui proiect de hotărâre de Guvern, Ministerul Educației cere Guvernului peste 60 de milioane de lei. Banii sunt necesari pentru a plăti drepturile elevilor cu cerințe educaționale din învățământul de masă și special, inclusiv pe anul școlar trecut, tichetele educaționale pentru preșcolari, acordate în baza Legii nr. 248/2015 și bursele elevilor din școlile private, restante din anul școlar 2023-2024, conform edupedu.ro.
Conform proiectul de act normativ se propune:
- Finanţarea drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale care frecventează învăţământul special – 5.892 mii lei, aproape 6 milioane de lei. Pe listă sunt 20 de județe, printre care și Prahova, care are de plătit acestor copii 370 de mii de lei. Pe listă sunt județe cu sume cu mult mai mari. În top este Capitala urmată de Mureș cu 928 de mii de lei, Timiș cu 835 de mii de lei și lista continua cu sume ceva mai mici.
- Finanţarea drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă, aproape 43 de milioane de lei.
- Finanțarea tichetului educațional prevăzut de Legea nr. 248/2015, republicată, cu modificările și completările ulterioare – 9.662 mii lei. 36 de județe au de plătit sume, în mare parte, de peste 200 de mii de lei. În Prahova va trebui să ajungă suma de 213 mii de lei.
- Finanțarea burselor pentru învățământul particular și confesional – 5.854 mii lei, aproape 6 milioane de lei, conform notei de fundamentare, bani care trebuie să ajungă în 22 de județe, printre care și Prahova, care are de plătit burse îsumând 158 de mii de lei.
Având în vedere solicitările inspectoratelor școlare de acordare a acestei forme de sprijin tuturor beneficiarilor identificați a căror număr este într-o dinamică, determinată de faptul că, eliberarea Certificatelor de Orientare Școlară și Profesională s-a efectuat pe parcursul anului școlar 2023-2024, repectiv a anului școlar 2024-2025, la date diferite, inclusiv după alocarea bugetului inițial, existând astfel copii cu CES având certificate, dar care nu au beneficiat de drepturi, este necesară suplimentarea bugetului inițial aferent anului 2024 pentru finanţarea drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES) şcolarizaţi în sistemul de învăţământ preuniversitar cu suma de 50.727 mii lei.