România se confruntă cu o criză a cazurilor noi de coronavirus, spitalele din ţară fiind asaltate cu pacienţi. Cu toate acestea, medicii aflaţi în prima linie ameninţă cu demisiille susţinând faptul că sunt epuizaţi fizic, dar şi lipsa anumitor protocoale care să îi protejeze de virus.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti (SJU), desemnat centru de Terapie şi Anestezie Intensivă (ATI) pentru cazurile critice şi grave de pacienţi infectaţi cu coronavirus, sunt internaţi bolnavi din şapte judeţe aflate în zona de Sud-Est a României.
Secţia ATI a spitalului are funcţionale doar opt paturi dotate cu ventilatoare performante, care au fost ocupate de către pacienţii care au dezvoltat forme grave ale bolii. Medicii institutului susţin că „spitalul este sufocat de COVID”
„Astăzi dimineaţă erau ocupate cinci ventilatoare din cele opt în total”, a precizat Violeta Tănase, şefa secţiei Unitate Primiri Urgenţe din cadrul SJU Ploieşti., conform romaniatv.net
Creşterea numărului de cazuri de coronavirus a creat panică în rândul medicilor de la secţia ATI a Spitalului Judeţean Ploieşti. Conform unor surse, patru din opt medici care se află în prima linie şi-au înscris demisiile în cursul zilei de marţi, 7 iulie. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că tratează atât cazuri covid, cât şi non-covid.
„Nemulţumirile lor ţin de epuizarea fizică şi de faptul că trebuie să intre şi în secţiile de COVID şi în cele non-COVID. Este destul de complicat, pentru că într-un fel intri echipat la un bolnav COVID şi altfel într-o secţie unde sunt internaţi bolnavii care nu au această afecţiune. Totuşi, din câte ştiu eu, demisiile medicilor din ATI nu s-au concretizat până în acest moment, au rămas doar la faza de protest”, a precizat Sebastian Toma, directorul medical al SJU Ploieşti.
Medicii din Ploieşti au primit ajutor, fiind aduşi patru ATI-işti din Timişoara, Deta şi Sibiu.
„Am primit sprijin, este adevărat, dar colegii noştri din ţară vor rămâne la noi doar două săptămâni, ceea ce este foarte puţin”, a precizat medicul Violeta Tănase.
Situaţia este critică la spitalul din Ploieşti, medicii ajungând să facă şi şase gărzi pe lună, una însemnând 24 de ore de stat în spital, la care se adaugă încă opt ore de tură normală.
„Se intră dimineaţă la serviciu şi mai pleci acasă a doua zi după-amiază”, a explicat Violeta Tănase.