Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Animalelor Prahova a confirmat două cazuri de pestă porcină africană, la un mistreț împușcat în apropierea satului Mălăiești, comuna Râfov și la un mistreț ce a fost găsit mort pe raza satului Seciu, localitatea Boldești – Scăieni.
În acest context, pentru a se limita răspândirea acestei boli la porcii domestici sau sălbatici, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Animalelor Prahova a dispus o serie de măsuri profilactice. Municipiul Ploiești a fost inclus în zona infectată și în zona de control temporar pentru pesta porcină africană, având în vedere cazurile recent înregistrate.
Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană, este o boală virală hemoragică febrilă, extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect. Nu există un tratament sau vaccin specific. Virusul respectiv nu afectează sănătatea omului.
Pesta porcină africană nu trebuie confundată cu pesta porcină clasică (holera porcului) ale cărei simptome sunt asemănătoare.
Astfel, ca măsuri de prevenție a pestei porcine africane se recomandă:
Toți porcii exploatați să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri, unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii de exploatație.
Nici un porc să nu intre sau să iasă din exploatație, cu excepția autorizării autorității competente, ținând seama de situația epidemiologică.
Nu hrăniți porcii cu resturi alimentare rezultate din bucătărie, indiferent de natura acestora, în special cele provenite de la carnea/produsele din carne de porc gătite în familie.
Nu intrați în adăpostul unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă, fiind recomandată montarea la intrarea în adăpost a unei tăvițe cu paie îmbibate cu soluție slabă de sodă caustică sau alte substanțe cu eficiență asupra virusurilor
Dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreț, sub nici o formă să nu se dea porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne.
Nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație în scopul montei cu animale din alte exploatații.
Precizăm că, orice modificare a stării de sănătate a porcilor din gospodărie sau depistarea unei mortalități trebuie să fie de urgență anunțată medicului veterinar din localitate sau specialiștilor Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Animalelor Prahova la numerele de telefon 0244571751 sau 0723184128.
Totodată, până la sosirea medicului veterinar este interzisă circulația persoanelor în zonă, mișcarea porcinelor/cadavrelor acestora, inclusiv a cărnii de porc/produselor din carne de porc rezultate din sacrificările anterioare în gospodărie.
De asemenea, reamintim că, orice cadavru de porc domestic/mistreț depistat pe domeniul public trebuie anunțat Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Animalelor Prahova la numerele de telefon precizate mai sus.