Mastercard, amendă uriașă de 570 de milioane de euro pentru încălcarea normelor UE de concurență

773

Comisia Europeană a sancționat dur Mastercard pentru împiedicarea accesului comercianţilor la servicii transfrontaliere de plată cu cardul. Amenda pe care compania americană a primit-o se ridică la 570 milioane de euro.

Cei păgubiți au fost consumatorii și comercianțiir din UE, arată Jandarmul concurenței în UE, scrie Hotnews. Comisia a estimat că Mastercard a „îngrădit accesul comercianților la serviciile transfrontaliere de plată cu cardul”, încălcând astfel regulile privind abuzul de poziție dominantă.

Mastercard obliga banca magazinului (sau consumatorul care a utilizat cardul) să aplice comisioanele interbancare ale țării în care comerciantul avea sediul. 

Mastercard este al doilea mare operator de carduri din Spaţiul Economic European (EEA) în funcţie de cardurile de consum emise şi valoarea tranzacţiilor. Potrivit regulilor MasterCard, băncile oferă servicii legate de plăţile cu carduri de credit sub mărcile comune Mastercard şi Maestro.

Mastercard funcţionează ca o platformă prin intermediul căreia băncile emit carduri de plată către clienţi, asigură finalizarea tranzacţiilor şi transferă fonduri către banca cu care lucrează un retailer.

Mastercard a colaborat cu Comisia Europeană, recunoscând faptele şi încălcarea reglementărilor UE referitoare la concurenţă.

Comisia Europeană a redus cu 10% amenda aplicată MasterCard, în schimbul colaborării din partea companiei.