Masca – obligatorie, restricţii de circulaţie noaptea, cursuri online, telemuncă, reuniunile şi petrecerile – interzise, magazinele au program până la 21, creşele şi after-school-urile rămân deschise

344

Guvernul a decis ca after school-urile şi creşele să rămână deschise chiar dacă CNSU a propus altfel, iar şcolile trec online, urmând ca ministrul Educaţiei să emită un ordin în acest sens, a declarat vineri secretarul de stat în MAI Raed Arafat, referindu-se la măsurile propuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a preveni răspândirea COVID-19. El a mai precizat că că purtarea măştii limitează cel mai mult răspândirea virusului. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus, pentru limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, ca de luni masca să fie obligatorie pe tot teritoriul ţării, să fie instituite restricţii de circulaţie şi declaraţie pe proprie răspundere noaptea, cursurile în învăţământul preuniversitar să se desfăşoare online, reuniunile şi petrecerile publice sau private, în spaţii închise sau deschise, să fie interzise, magazinele să îşi închidă programul la ora 21;00, iar pieţele care se află în spaţii închise să îşi suspende activitatea, în timp ce cele din spaţii deschise îşi pot continua activitatea.. Farmaciile, benzinăriile şi operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară. Măsurile ar urma să fie valabile 30 de zile.

Raed Arafat a explicat că este foarte greu pentru unii părinţi care au copii mici, de aceea rămân deschise creşele şi after school-urile. În ceea ce priveşte terasele, acestea rămân deschise doar dacă nu au acoperiş şi doi pereţi.Referitor la numărul persoanelor care pot participa la reuniunile de familie, Raed Arafat a explicat că autorităţile nu pot controla numărul persoanelor care participă la o astfel de reuniune, de aceea au făcut apel la parteneriat cu populaţia.Raed Arafat a explicat şi faptul că mall-urile vor rămâne deschise până la ora 21, la fel ca celelalte magazine.Întrebat dacă vor fi folosite măştile de protecţie în sălile de sport, Raed Arafat a precizat că va fi aplicat ordinul ministrului Sănătăţii:. „Este acolo spaţiu închis”.”Cu privire la campania electorală, regulile se vor aplica la campania pentru alegerile parlamentare la fel ca şi în campania pentru alegerile locale, a precizat Arafat.

UPDATE – Arafat: Guvernul a decis ca after school-urile şi creşele să rămână deschise / În ceea ce priveşte interzicerea petrecerilor, nu vorbim de membrii unei familii care se întâlnesc între ei în casă / Cum sunt definite terasele

”Ne aflăm într-o situaţie dificilă şi unde este nevoie de implicarea noastră, a tuturor. Deznodământul va depinde de implicarea fiecăruia şi la nivel instituţional, şi la nivel individual. (…) Ieri au fost adoptate un proiect de HG şi un proiect de OUG. (…) Ele vor intra în vigoare începând cu ziua de luni şi măsurile vor avea o durată de implementare de 30 de zile”, a declarat Raed Arafat.Arafat a precizat că la finalul celor 30 de zile se va face o nouă evaluyare. ”La nivel naţional, măsurile au ca scop reducerea impactului răspândirii virusului”, a afirmat el, adăugând că portul măştii este „una dintre cele mai eficiente măsuri, dacă este respectată”, iar portul măştii va fi generalizat „indiferent de incidenţ㔄Asta este poate măsura care va duce cel mai mult la limitare a răspândirii virusului, dacă este respectată”, a subliniat Arafat.