Ludovic Orban a discutat vineri la Ministerul Afacerilor Interne, despre măsurile de relaxare pe care autorităţile urmează să le ia. Premierul a participat la şedinţa Grupului de Suport Tehnico-Științific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României.

Principalele declaraţii ale premierului Ludovic Orban:

  • A fost o discuţie dedicată în principal unei analize a unor decizii de relaxare. Trebuie să facem o inventariere a măsurilor. Discuţia a fost legată de metodologia pe care să o aplicăm, o analiză din punct de vedere al riscului epidemiologic, că e vorba despre redeschiderea circulaţie, reluarea transportului public, a şcolilor.
  • Pentru fiecare măsură de relaxare va exista o analiză serioasă care va cuprinde evaluarea din punctul de vedere al riscului epidemiologic.
  • Posibilitatea realizării unui triaj la locul de muncă sau la şcoală prin intermediul termometrelor electronice. Pentru a pune în aplicare o astfel de măsură, e nevoie de o dotare a companiilor, a instituţiilor publice astfel încât se poată lua temperatura în fiecare zi la locul de muncă. Dacă persoana are o temperatură de peste 37 de grade, să nu i se permită accesul la locul de muncă şi să fie supusă unei evaluări medicale, inclusiv testarea pentru COVID astfel încât să se reducă posibilitatea ca oameni care ar putea fi infectaţi cu COVID să fie la muncă sau fie în spaţii publice.
  • Aplicarea acestei măsuri presupune o pregătire.
  • La aeroporturi s-a discutat ca termoscanerele să fie folosite nu numai la venire, să fie folosite şi la plecare. Măsura asta e posibil să fie instituită la nivel european să nu se permită accesul în avion a unei persoane care poate prezenta simptome de COVID.
  • Am hotărât să urmărim cu mare atenţie evoluţiile din diferite ţări europene. 
  • Obiectivul nostru e de a găsi acel echilibru necesar între nevoia de măsuri de relaxare din considerente economie cu reducerea oricărui risc de creştere a numărului de persoane.
  • Despre obligativitatea de a purta măşti. Preşedintele României a anunţat că obligativitatea purtării măştii va fi pentru spaţii închise. Şcoala este un spaţiu închis. În cazul în care se va relua activitatea, participarea studenţilor şi a elevilor la şcoală, cu siguranţă va fi asigurată masca.
Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban după participarea la ședința Grupului de Suport Tehnico-Științific

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban după participarea la ședința Grupului de Suport Tehnico-Științific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României#LudovicOrban #GrupuldeSuportTehnicoStiintific #MAI

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 24 aprilie 2020