Lucrările la DJ 102 I, Valea Doftanei-Brădet au nevoie de un impuls. Autorităţile județene au chemat pe cei resposabili la discuții

133

DJ 102 I, drumul care ar trebui să facă legătura dintre Valea Doftanei cu localitatea Brădet  din județul Brașov este în atenția autorităților prahovene. Președintele Consiliului Județean Prahova, Virgiliu Daniel Nanu, a convocat, în cursul zilei de ieri, o ședință de lucru pentru a accelera demararea lucrărilor de reabilitare și modernizare acestui drum care ar urma să preia o parte din traficul de pe Valea Prahovei.

La reuniune au participat toți factorii implicați în acest proiect important, antreprenorul general, proiectantul, Compania Națională de Investiții,  Garda Forestieră Prahova, Direcția Silvică Prahova, reprezentanți ai Electrica, Transelectrica dar şi prefectul Emil Drăgănescu.

O problemă încă nerezolvată este scoaterea din fondul forestier a unei suprafețe de 8,2 hectare, pentru care este necesar avizul Romsilva și emiterea unui ordin de ministru pentru valorificarea masei lemnoase de către Direcția Silvică. În cadrul discuțiilor au fost stabilite termene clare pentru devierea instalațiilor electrice de medie și înaltă tensiune, în vederea facilitării începerii lucrărilor în cel mai scurt timp posibil. Obiectivul autorităților este de a finaliza documentația necesară pentru predarea amplasamentului către antreprenor până la sfârșitul anului.

La începutul lunii iunie, constructorul anunța că a primit autorizația de construire și urma să finalizeze organizarea de șantier. „Ne-a fost înmânată autorizația de construire pentru lucrările ce vor fi efectuate pe raza județului Prahova, iar în următoarea perioada vom finaliza organizarea de șantier, proiectul tehnic si detaliile de execuție”,anunța Construcții Erbașu, firma care realizează lucrarea, pe pagina sa de Facebook.

Spre finalul lunii, Consiliul Judeţean Brașov a aprobat exproprierea pentru cauză de utilitate publică a imobilelor proprietate privată aflate pe culoarul de modernizarea a DJ 102 I Brădet – Valea Doftanei. Suprafața expropriată este de 84.692 metri pătraţi, iar valoarea totală a despăgubirilor pentru cele 288 de parcele expropriate este de 2.990.028 lei.

Reabilitarea si modernizarea DJ 102I se va realiza pe o lungime totala de 25,63 km si va asigura legătura între judetul Prahova si judetul Brasov, traversând Munții Baiului (Gârbova) prin pasul Predeluț la o altitudine de 1285 m.

Reabilitarea si modernizarea drumului înseamnă refacerea totala a 12,4 km aflați pe teritoriul administrativ al judetului Brasov si a 13,2 km situati in judetul Prahova.

Drumul județean DJ 102I pornește, din Campina si trece prin localitățile Plaiul Câmpei – Lunca Mare – Seciuri – Tesila – Trăisteni –  Șanțuri. Acest drum face legătura intre DN1 si DN1A respectiv intre Campina si Săcele din județul Brașov.

La finalul lucrărilor, DJ102I va avea o structura rutiera modernizata de la fundație si pana la asfalt. Va fi un drum cu o lățime a platformei de 8 metri, care va dispune de doua benzi de circulație, acostamente si rigole pe întreaga lungime, de noi poduri si podețe transversale, de o modernizare a acceselor la drumurile laterale, precum si de parcări amenajate.

Conform proiectului, lucrările vor include 14 poduri, dintre care șase pe teritoriul județului Prahova si opt pe teritoriul județului Brașov, precum si 72 de podețe si 13 parcări de scurta durata.

Amintim ca, pe 1 martie 2023, a fost semnat contractul pentru reabilitarea si modernizarea drumului județean Valea Doftanei – Brădet (25,6 km), potrivit unui anunț al Guvernului. Compania care a câștigat contractul este firma româneasca Construcții Erbașu.

Finanțarea proiectului in valoare de peste 400 milioane de lei este asigurata de Ministerul Dezvoltării prin Programul național de construcții de interes public sau social derulat de CNI SA, iar județele Prahova si Brașov au in responsabilități finanțarea din venituri proprii a lucrărilor neeligibile prin program.

Durata contractului prevăzută la lansarea licitației era de 108 luni, din care 6 luni pentru proiectare, 42 de luni pentru execuție lucrări si 60 de luni – perioada de garanție de buna execuție a lucrărilor.

Conform contractului, lucrările ar trebui să fie gata în 2028.