Noi reguli începând din 7 februarie. Liber la mall și pentru nevaccinați, cu anumite condiții

1022

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că, în urma modificărilor aduse de CNSU, se va permite accesul tuturor persoanelor în supermarket-urile din mall-uri şi centre comerciale, cu condiţia să existe culoare speciale, să se asigure o suprafaţă de patru metri pătraţi de persoană, iar numărul cărucioarelor de cumpărături să fie limitat la numărul maxim de persoane permis. Totuși, pentru magazinele care comercializează produse nealimentare, va fi permis în continuare accesul doar cu certificat verde ce atestă fie vaccinarea, fie trecerea prin boală, fie testarea negativă la Covid.

Regulile se aplică începând cu 7 februarie, de când starea de alertp se prelungește. Masca rămâne în continuare obligatorie inclusiv în aer liber, evenimentele private fiind în continuare interzise.

Arafat a declarat, într-o conferinţă de presă, că prin hotărârea CNSU nu s-au luat măsuri de relaxare, ci este vorba despre unele “ajustări”.

„Un alt aspect de ajustare este permiterea accesului tuturor persoanelor în interiorul operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare de bază situaţi în centrele şi parcurile comerciale, dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire în şi din acestea, cu asigurarea unei suprafeţe de minim patru metri pătraţi raportat la suprafaţa, la numărul maxim de persoane care pot avea acces”, a afirmat el.

Arafat a explicat că o altă condiţie este limitarea numărului de cărucioare de cumpărături: „Dacă sunt 50 de persoane limită, sunt 50 de cărucioare”.

„Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici, dispuși în interiorul sau în afara parcurilor și centrelor comerciale, care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare, să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află între sfârșitul perioadei de izolare și până la a 180-a zi
ulterioară confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2. Se propune ca măsura să nu se aplice unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale, precum și benzinăriilor”, arată CNSU.

„În malluri, în centrele comerciale unde existau în interior magazine alimentare, ele erau restricţionate numai la persoanele vaccinate. După mai multe discuţii care au avut loc, s-a ajuns la soluţia că dacă există un culoar dedicat,controlat, de intrare, deplasare şi ieşire, se poate merge în condiţiile în care se merge la celelalte magazine alimentare, dar trebuie stabilit patru metri pătraţi pe persoană, luând în considerare numai spaţiul  de vânzare, ce înseamnă că ies din calcul rafturile, zonele de expunere şi rămân numai zonele în care circulă oamenii. Dacă există 50 de persoane limita, atunci sunt 50 de cărucioare”, a detaliat el.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=external&v=646745966377077