Laurențiu Rebega, a susținut interesele strategice ale României cu succes în fața administrației lui Donald Trump

726

Într-o postare pe pagina sa de socializare, europarlamentarul Laurențiu Rebega, de la PRO România, a făcut bilanțul zilelor petrecute în America, fiind un succes total :

” În perioada 27 februarie – 3 martie, am avut privilegiul de a face o vizită în Statele Unite ale Americii, fiind invitat la Conservative Political Action Conference (CPAC), reuniunea tradițională anuală a aripii conservatoare a Partidului Republican din SUA. CPAC este un eveniment major al vieții politice americane, la care iau parte toți liderii republicani și unde se dezbat și se trasează liniile directoare ale politicii viitoare a partidului. La sfârșitul reuniunii din acest an, președintele Donald Trump a rostit un discurs entuziasmant pentru cei din sală, un discurs care a fost imediat comentat abundent în presa americană și mondială. A fost un discurs carȘ a indicat clar orientarea politicii americane până la sfârșitul actualului mandat. Dar a fost un discurs care a venit ca o concluzie a tuturor dezbaterilor și luărilor de poziție anterioare, între care aș sublinia intervenția vicepreședintelui Mike Pence.

Nu este prima dată când particip la acest eveniment major pentru viața politică americană, dar este prima dată când am susținut o scurtă alocuțiune și numele României a fost evocat de mai multe ori, în diverse paneluri ale Conferinței. În intervenția mea am susținut necesitatea întăririi relației între Statele Unite și Uniunea Europeană și necesitatea întăririi NATO, ca element esențial strategic al evoluțiilor democratice în întreaga lume. Este de la sine înțeles că aceasta nu este doar poziția mea, ci este poziția care reprezintă interesele României.

Deplasarea în America a mai cuprins o întâlnire cu oficiali la Departamentul de Stat, precum și multe întâlniri și discuții cu responsabili politici din cadrul Administrației și din cadrul structurilor Partidului Republican. Și în aceste întâlniri am avut ca obiectiv întărirea parteneriatului strategic între România și SUA. Câteva dintre aceste întâlniri le-am prezentat pe conturile mele din rețelele sociale și, de acolo, au fost preluate de diverse organe de presă, cărora le mulțumesc pentru diseminarea acelor informații.

Vreau, totuși, să fac câteva precizări, pentru a nu se crea neînțelegeri. Orice vizită în Statele Unite, chiar la nivelul meu de reprezentare, presupune o responsabilitate foarte mare. Nici în intervențiile oficiale și nici în discuțiile particulare nu am susținut altceva decât interesele strategice ale României. Nu este foarte măgulitor pentru noi, dar, în agenda politicii americane, România nu este prima prioritate. Tocmai de aceea, discuțiile cu partea americană trebuie să fie concertate și orientate spre esențial. Partenerii americani apreciază sinceritatea, consecvența și predictibilitatea. Toate acestea fac parte dintr-o cultură politică edificată în peste două sute de ani. Și acestea sunt și cheia succesului democrației americane.

Partenerii americani te întreabă ce știi, ce vrei și ce poți să faci. Nimeni nu este interesat de mărunțișurile politice de la București. Ceea ce am reușit să fac pentru țara noastră în America a urmat exact principiile de mai sus.
Deciziile care se iau în America sunt mari. Pentru a putea avea un dialog și un parteneriat cu America, trebuie să ne ridicăm la înălțimea problemelor pe care le discutăm.” – a declarat europarlamentarul Laurențiu Rebega de la PRO România