Laura Coduţa Kovesi, confirmată de Parlamentul European în funcţia de procuror-şef european. Fişa postului

414

Parlamentul European a confirmat-o oficial miercuri pe Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european, potrivit unui comunicat al legislativului european.

Laura Codruța Kovesi va avea un mandat de șapte ani.

„Parlamentul European tocmai a confirmat-o oficial pe Laura-Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. Decizia a fost luată în Conferința președinților grupurilor politice din Parlament. A fost ultima ștampilă de care doamna Kovesi a avut nevoie și a obținut-o.

Începând de astăzi, noul procuror-șef european se poate apuca de treabă. Are un an la dispoziție să pună la punct noul Parchet European care trebuie să fie funcțional până la finalul anului viitor”, a anunțat și europarlamentarul român Siegfried Mureșan pe Facebook.

Consiliul Uniunii Europene a confirmat luni numirea procurorului român Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european, iar această numire trebuie să fie confirmată acum şi de Parlamentul European, indică un comunicat de presă al Consiliului UE.

Ce atribuții are procurorul-șef european

Procurorul-şef european organizează activitatea Parchetului European (EPPO), conduce activităţile acestuia şi adoptă decizii în conformitate cu regulamentele de organizare proprii, se arată în Regulamentul (UE) 2017/1939, consultat de Agerpres.

În activitatea sa, procurorul-şef european este asistat de doi procurori-şefi europeni adjuncţi care îl înlocuiesc pe procurorul-şef atunci când acesta este absent sau nu poate îndeplini atribuţiile.

Procurorul-şef european reprezintă EPPO faţă de instituţiile Uniunii şi ale statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi faţă de părţile terţe. Procurorul-şef european poate să îşi delege atribuţiile în materie de reprezentare unuia dintre procurorii-şefi europeni adjuncţi sau unui procuror european.

De asemenea, procurorul-şef european prezidează Colegiul Parchetului – organ de strategie al EPPO -, precum şi şedinţele camerelor permanente, organisme care iau decizii privind cazurile individuale instrumentate la nivelul UE. Procurorul-şef are un vot decisiv în luarea deciziilor în aceste două organisme ale EPPO.