Klaus Iohannis a lansat joi un atac dur la adresa opoziţiei declarând că astăzi vedem clar efectele dezastruoase ale modului toxic de a acţiona pe principiul ”Merge şi aşa” care ne-a ţinut în loc zeci de ani şi a subliniat că o majoritate parlamentară fără legitimitate votează măsuri populiste. Președintele, fără a-i nominala, i-a atacat pe liderii opoziției, Marcel Ciolacu, Victor Ponta sau Călin Popescu Tăriceanu, cei care au pus sub semnul întrebării prelungirea stării de urgență. Iohannis le-a cerut autorităților să fie vigilente acolo unde lege este încălcată, atrăgând atenția că nimeni „NU trebuie să stea liniștiți crezând că va scăpa de brațul legii”.

„După ce vom depăși criza va trebui să separăm clar ce e bine și funcționează de ce nu e în regulă. Această etapă critică ne-a pus în oglindă decenii de guvenrare conform mentalității „Lasă că merge și așa”. Azi vedem efectele dezastruoase ale acestui mod toxic de a guverna. Oamenii politici sunt primii care vor trebui să se schimbe și să înțeleagă că așa nu se mai poate. Schimbarea va fi imposibilă în cazul acelor politicieni care chiar și acum se gândesc la beneficiile lor electorale și, după ce au distrus bugetul, vin cu propuneri care împovărează bugetul.

 Nu putem periclita viitorul României pentru că o majoritate parlamentară lipsită de orice legitimitate votează măsuri abernate promovate de niște iresponsabili. Am făcut un apel insistent către toți politicienii să abandoneze discursul demagogic. E inacceptabil și revoltător să-i vedem dând lecții azi pe cei care au lăsat spitalele fără resurse, au distrus sistematic sisteme întregi”.

„Cetățenii înțeleg și sunt convinși că România nu e guvernată azi de o coaliție care avea ca scop furtul din bani publici”

„Cum poate fi caracterizat un lider politic care pune sub semnul întrebării necesitatea stării de urgență sau condiționează votul de adoptarea unor măsuri imposibil de implementat? Politicienii nu pot să instige, să fie populiști și să instige la nerespectarea măsurilor care protejează viața cetășțenilor. E o inconștiență care poate avea consecințe tragice. Cetățenii înțeleg și sunt convinși că România nu e guvernată azi de o coaliție care avea ca scop furtul din bani publici. Criza actuală e gestionată de un guvern care îi lasă pe profesioniști să își facă meseria. Există multe autorități locale conduse de oameni destoinici, indiferent de partid, oameni care colaborează deschis cu societatea civilă și mediul economic. Dar din păcate avem și exemple negative. Am însă încredere că autoritățile vor rămâne vigilente și vor analiza fiecare sesizare și neregulă. Nimeni dintre cei care au făcut nereguli nu trebuie să stea liniștit crezând că va scăpa de brațul legii”.

„Criza ne-a dat lecții dureroase despre nevoia de a întări statul, de a restructura structurile publice pentur a elimina clientelismul și de a întări zonele fundamentale ale statului. Resetarea României e mai necesară și urgentă ca oricând. Sistemul sanitar e primul, dar nu singurul care are nevoie de o reașezare. Doar printr-un efort susținut și mobilizare maximă am reușit să ne adaptăm rapid ca epidemia să fie ținută sub control. Altfel, numărul victimelor ar fi fost mult mai mare. Vă asigur că acest efort de corectare a erorilor lăsate de vechile guvernări va continua accelerat după ieșirea din criză”.

Le mulțumesc tuturor românilor care în aceste zile respectă regulile, fac sacrificii personale și, astfel, se protejează pe ei și îi protejează și pe ceilalți. Cu cât sunt ei mai mulți, cu atât avem o putere mai mare în a limita și, în cele din urmă, a depăși epidemia.

Suntem în prag de sărbători pascale, pe care anul acesta le vom petrece în condiții atipice, cei mai mulți dintre noi departe de cei dragi.

Haideți să facem împreună acest efort, pentru ca să putem fi din nou, cât mai repede, aproape de părinții, copiii și bunicii noștri!

Vă mulțumesc și vă urez multă sănătate tuturor!” a transmis Klaus Iohannis

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Publicată de Guvernul României pe Joi, 16 aprilie 2020