Klaus Iohannis: Am adoptat o declaraţie comună, un document important pentru progresul parteneriatului strategic

422

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a avut o întâlnire excelentă la Casa Albă cu Donald Trump. „Am discutat pragmatic și deschis despre căile de aprofundare și extindere a parteneriatului strategic”, a punctat preşedintele Iohannis.

„Președintele Trump a apreciat sprijinul puternic pe care românii, în majoritate covârșitoare, îl dau relației cu SUA. Sunt convins că parteneriatul nostru strategic va continua să genereze rezultate pozitive. Am adoptat împreună o declarație comună, este prima dată când am făcut acest pas. Este un document foarte important pentru progresul parteneriatului strategic. Este esențială dezvoltarea acestui parteneriat în toate domeniile sale. Președintele Trump a exprimat o deosebită apreciere că România a fost primul stat aliat care în mandatul său a atins nivelul de 2% din PIB pentru apărare. Președintele mi-a mulțumit pentru prezența românească din Afganistan, fiind a cincea ţară contributoare. Am arătat importanța creșterii prezenței militare americane în România. Am discutat securitatea la Marea Neagră”, a declarat Klaus Iohannis.

În ceea ce priveşte relaţia economică bilaterală, preşedinte a spus că trebuie făcut mai mult atât în ceea ce priveşte comerţul, cât şi investiţiile.

Cu ocazia acestei vizite, a fost semnat un memorandum de înţelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G.

„Am discutat şi despre admiterea României în programul Visa Waiver, foarte importantă pentru toţi cetăţenii români”, a mai spus preşedintele.

„Am remarcat totodată reiterarea sprijinului clar al preşedintelui Trump pentru eforturile mele de apărare a statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei. L-am asigurat că voi continua să susţin ferm acest obiectiv extrem de important al mandatului meu”, a subliniat Klaus Iohannis.

Preşedintele l-a asigurat pe Donald Trump că România va rămâne un partener strategic şi aliat de încredere al SUA.

În privinţa motivelor retragerii Exxon din Marea Neagră, Klaus Iohannis a spus că nu vrea să facă speculaţii, dar că această  chestiune a fost adusă în discuţie şi el cred că vom primi clarificări în următoarea perioadă.

Despre întărirea prezenţei militare americane în România, preşedintele a spus că a adus în discuţie această chestiune.

„Am arătat disponibilitatea României de a găzdui contingente mai mari americane şi preşedintele Trump a fost foarte deschis, iar cu secretarul apărării am rămas noi doi că vom continua discuţia foarte aplicată şi mult mai tehnică, pentru a vedea fosrte concret unde se poate realiza aşa ceva, fiindcă vrem să avem mai mulţi militari de exemplu în Brigada Multinaţională, în Comandamentul regional pe care dorim să-l creăm, în Poliţia americană şi multe alte lucruri foarte concrete, pe care cu siguranţă cu proxima ocazie. Deci este foarte interesat (preşedintele Trump – n.r.) şi tema va fi urmărită în continuare de secretarul apărării şi aprofundată”, a explicat Klaus Iohannis.