Kazahstanului schimbă denumirea capitalei ţării cu numele fostului președinte Nursultan Nazarbayev

584

Parlamentul Kazahstanului a adoptat în două lecturi amendamente la constituție pentru a redenumi capitala în cinstea primului președinte Nursultan Nazarbayev, potrivit Ria Novosti.

Parlamentul Kazahstanului a votat miercuri pentru redenumirea numelui capitalei Astana în Nursultan, un gest care a fost făcut în onoarea fostului președinte Nursultan Nazarbeyev, care și-a anunțat marți demisia după aproape trei decenii în fruntea fostei republici sovietice, scrie Financial Times.

Proiectul de lege așteaptă acum aprobarea prezidențială.

Astana va deveni Nursultan, dup că documentul va fi semnat de noul șef al statului, Zhomart Tokayev, care a și venit cu inițiativa de a schimba numele capitalei.

Dimineața el a depus jurământul și a promis că va rămâne la cursul stabilit. Tokayev consideră că este necesar, de asemenea, să fie edificat un monument în cinstea lui Nazarbayev, precum și redenumirea străzilor centrale ale orașelor regionale în numele lui.

Amintim că Nazarbayev a anunțat recent că pleacă din funcția de șef de stat. Până la alegerile prezidențiale din Kazahstan, programate pentru 2020, Tokayev va fi președinte interimar.

Bogat în petrol şi gaze naturale şi primul producător mondial de uraniu, Kazahstanul reprezintă cea mai importantă economie din Asia Centrală. .