ITM Prahova a desfășurat controale în domeniul relațiilor de muncă și sănătății în muncă

464

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a desfăşurat, în perioada 27 – 31 iulie 2020,  acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 184.500 lei.

În domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat 38 controale în urma cărora s-au aplicat 15 sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 157.500 lei, din care 140.000 lei pentru muncă nedeclarată, în perioada mai sus menţionată fiind identificate un număr de 8 persoane care au fost primite la muncă anterior încheierii în formă scrisă a contractului individual de muncă.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 48 controale în urma cărora s-au aplicat 71 sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 27.000 lei. Principalele neconformităţi constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost legate de efectuarea unei instruiri incomplete a lucrătorilor din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, lipsa purtării sau purtarea necorespunzătoare a echipamentelor individuale de protecţie, inclusiv a măştilor de protecţie şi neefectuarea sprijinirii de maluri de către angajatori care activează în domeniul construcţiilor.

De asemenea, în perioada 31.07.2020 (după orele 14.00) – 02.08.2020, împreună cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, ai Direcției Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ai Direcției de Sănătate Publică Prahova şi ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Prahova, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a iniţiat un număr de 50 de controale, atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la angajatori care desfăşoară activitate în spaţii aglomerate, destinate publicului, respectiv restaurante, terase, cluburi, parcuri industriale şi pensiuni.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova va continua acţiunile de verificare şi îndrumare, iar în acest context, având în vedere temperaturile ridicate înregistrate în această perioadă, reiterăm recomandarea adresată agenţilor economici de a respecta prevederile O.U.G. nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Totodată, în contextul actualei pandemii şi a stării de alertă, reamintim că nu trebuie neglijate măsurile pe care atât angajatorii, cât şi lucrători au obligaţia să le ia pentru prevenirea infectării cu virusul COVID- 19:

spălarea mâinilor cât de des posibil cu apă şi săpun sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool;

– triajul epidemiologic la intrarea în societate;

– utilizarea corectă a măştilor de protecţie;

– evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute;

– acoperirea gurii, nasului în caz de tuse sau strănut;

– dezinfectarea periodică a suprafeţelor de contact cu soluţii pe bază de clor sau alcool.