Românii o duc din ce în ce mai greu. Iar facturile uriașe la energie electrică și la gaze le fac viața un chin. Potrivit Institutului Național de Statistică, un sfert din gospodăriile din România s-au confruntat cu restanțe repetate în ceea ce privește cheltuielile curente importante în cursul anului trecut, scrie antena3.ro.
”Sub aspectul capacității achitării la timp a unor cheltuieli curente importante (întreținerea locuinței, rate la împrumuturi, plata utilităților etc.) se poate constata că aproape un sfert din gospodării (24,5%) au prezentat restanțe repetate, cauzate în principal de situația financiară nesatisfăcătoare.
Dintre plățile pentru care s-au înregistrat restanțe în cursul anului 2020, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică și întreținerea locuinței (54,4% din gospodăriile cu restanțe fiecare), abonamentul telefonic (42,5%).
Ponderi reduse s-au înregistrat la restanțele pentru rate la împrumuturi (4,2%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plăți care sancționează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum şi prin frecvența redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi.
Pentru una din 5 gospodării cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depăşite destul de uşor, uşor sau chiar foarte uşor.
Potrivit INS, printre tipurile de gospodării care fac faţă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numără cele conduse de femei (46,1%) sau de persoane cu vârsta de 65 ani şi peste (43,3%), precum şi gospodăriile formate din doi adulṭi cu trei sau mai mulṭi copii în întreṭinere (61,6%).
Astfel, aproape una din cinci gospodării consideră că pot efectua cheltuielile curente cu un venit bănesc net lunar minim cuprins sub 2000 lei, iar circa un sfert dintre gospodării au nevoie de un venit net lunar situat în intervalul 2001-3000 lei, respectiv în intervalul 3001-4000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare.
Mai mult de una din trei dintre gospodării consideră că venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui să fie chiar mai mare de 4000 lei lunar. În general, tendinţa este de creştere a ponderii gospodăriilor care consideră că au nevoie de un venit tot mai mare pentru a face faţă cheltuielilor.
Dintre gospodăriile urbane, peste 68,8% declară că ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depăşesc 3000 lei lunar. Venituri de până la 2000 lei sunt considerate necesare acoperirii cheltuielilor curente mai frecvent de către gospodăriile conduse de femei, de cei din grupa de vârstă de 65 de ani ṣi peste, de cele cu statutul ocupaţional de agricultor, precum şi de gospodăriile care nu au în componenţă copii dependenţi”, scrie Institutul Național de Statistică.