Începând cu luna februarie, mai mulți pensionari și persoane nevoiașe vor primi bani în plus, pe lângă pensie.

253

 Programul „Sprijin pentru România” prin care pensionarii cu pensii mic primeau pe card 250 de lei pentru alimente, va continua și în acest an. Decizia a fost luată a jumătatea lunii decembrie 2023 și s-a creionat în OUG nr. 115, prin care Guvernul României a decis să prelungească sprijinul material, acordat pensionarilor și persoanelor nevoiașe, până în anul 2027.

Anul acesta, valoarea sprijinului pentru alimente și mese calde este de 250 de lei. Ulterior, în perioada 2025-2027, valoarea sprijinului se va înjumătăți, de la 250 de lei la 125 de lei. De această sumă de bani vor beneficia:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale (n.r. – în anul 2023, plafonul până la care se acorda sprijinul era de 1.700 de lei, acum ar urma să crească la 2.000 de lei)
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere;
  • familiile monoparentale;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
  • persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

În 2024, odată cu indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024, autoritățile au luat decizia să crească plafonul veniturilor până la care se acordă acest ajutor, de la 1.700 de lei la 2.000 de lei.