Începând cu anul 2021, cetățenii Statelor Unite ale Americii vor avea nevoie de vize pentru a putea călătorii în spațiul Schengen

820

Cetățenii americani care vor să viziteze țările din spațiul Schengen vor trebui să parcurgă în prealabil o etapă birocratică începând din 2021 și nu vor mai putea intra în aceste țări doar pe baza pașaportului. Mai exact, vor fi nevoiți să se înscrie în sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile – ETIAS (prescurtarea de la European Travel Information and Authorization System) pentru a obține o autorizație de călătorie.

Anuntul a fost facut ieri de Uniunea Europeana, care spune ca decizia a fost luata din motive de securitate, pentru a evita migratia ilegala si terorismul.

In prezent, americanii nu au nevoie de vize pentru sejururi mai scurte de 90 de zile. Spatiul Schengen este o zona de circulatie libera in Europa, care cuprinde 26 de state.

Bulgaria, Cipru si Romania nu sunt deocamdata tari membre ale acestui acord.

 În prezent, americanii pot călători în țările Schengen pentru maximum 90 de zile folosind pașaportul. Din 2021, ei vor fi nevoiți să se înscrie înainte în acest sistem ETIAS, lucru obligatoriu pentru cetățenii tuturor statelor care nu aparțin UE și care nu au nevoie de viza pentru a intra în spațiul Schengen. Este vorba de o măsură luată din motive de securitate.

Solicitantul trebuie să completeze un chestionar online, ceea ce durează cam 10 minute.  Nu va fi nevoie de o vizită la consulat. În plus, nu vor fi colectate date biometrice. Totuși, există un tarif, de 7 euro ce trebuie achitat.

Odată primit OK-ul, persoană respectivă primește un permis de călătorie valabil timp de trei ani (ce va fi folosit împreună cu pașaportul) sau mai puțin dacă pașaportul expiră înainte de acest termen.

Sursă : http://Protv.ro