Înalta Curte de Casație și Justițiea a confirmat abuzul de poziție dominantă al Vodafone România. Amenda este de 120 milioane de lei

306

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat irevocabil încălcarea Legii Concurenței
de către compania Vodafone, care a abuzat de poziția sa dominantă în relația cu firma
SC Netmaster Communications SRL.

În același timp, instanța a redus cu 7% amenda aplicată de Consiliul Concurenței, de la 120,3 milioane lei la 111,9 milioane lei. În anul 2011, autoritatea de concurență a sancţionat companiile Orange şi Vodafone pentru că au refuzat să acorde firmei Netmaster accesul la reţelele lor de telefonie.

Cele două companii, Orange și Vodafone, au atacat în instanţă decizia Consiliului Concurenţei. Curtea de Apel București a avut soluții diferite în cele două cazuri și, ca urmare, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a trimis din nou la prima instanță, pentru a fi rejudecate.

În cazul Orange, ÎCCJ a confirmat irevocabil încălcarea Legii Concurentei de către Orange, în aprilie 2018.
Cele două companii dețin monopol în propriile rețele, iar conform normelor europene în domeniul concurenţei, un refuz al unei companii dominante poate reprezenta un abuz, în absenţa unei justificări obiective.

Orange şi Vodafone aveau obligaţia de a respecta atât reglementările autorităţii din domeniu (ANCOM), dar și prevederile din domeniul concurenţei, respectiv, nu aveau voie să își folosească în mod abuziv poziţia dominantă.