Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis luni că poate începe judecata în cazul fostului șef al Direcției Naționale Anticorupție din Ploiești, Lucian Onea și al fostului procuror, Mircea Negulescu, acuzați de secția de anchetarea a magistraților de mai multe infracţiuni printre care represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă.

Secția Specială i-a trimis în judecată în luna iulie 2019 pe cei doi foști procurori de la DNA Ploiești, potrivit unui comunicat. 

Onea și Negulescu au scăpat de controlul judiciar la sfârșitul lunii februarie,după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca nefondat recursul SIIJ. Judecătorii care au luat decizia sunt Eleni Cristina Marcu și Ștefan Pistol. Cu toate acestea, Lucian Onea, fostul șef al ST Ploiești, nu se poate întoarce la serviciu până când judecătorii ÎCCJ nu iau o decizie definitivă în privința excepțiilor invocate.

Minuta instanței:

”Respinge, ca nefondate, cererile şi excepţiile invocate de inculpații Onea Lucian Gabriel și Negulescu Mircea. Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul nr. 21/P/2018 din data de 12 iulie 2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, privind pe inculpații Onea Lucian Gabriel și Negulescu Mircea, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Onea Lucian Gabriel și Negulescu Mircea. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa de Cameră de consiliu, azi, 2 martie 2020.”