În urma unei acțiuni rutiere desfășurate de polițiștii prahoveni în perioada 17-23 iunie, au fost reținute 94 permise de conducere, 47 certificate de înmatriculare retrase și peste 1200 de testări cu aparatul etilotest

532

Politia Prahova: în cursul săpămânii 17.06.a.c.-23.06.a.c., polițiști rutieri din Prahova, au acționat în vederea prevenirii accidentelor rutiere, fiind vizați participanții la trafic aflați sub influența băuturilor alcoolice.

În cadrul acțiunii, au fost efectuate 1262 de testări cu aparatul etilotest și au fost aplicate 1421 de sancțiuni contravenționale, dar și 176 de avertismente.
Dintre acestea, 270 contravenții au fost pentru nerespectarea limitei legale de viteză, iar 18 pentru efectuarea neregulamentară a manevrei de depășire.

Și cei ce nu necesită permis de conducere au fost sancționați, astfel 75 de pietoni și 109 bicicliști au fost depistați încălcând regulile de circulație. Mai mulți bicicliști au circulat pe bicicletă, cu valori de 0,22 mg/l, 0,56 mg/l, 1,03 mg/l etc. alcool pur în aerul respirat.

Din păcate, nu doar bicicliștii au fost prinși în trafic după ce au consumat alcool, 40 de conducători auto au rămas fără permisul de conducere după ce au picat testul cu etilotestul. Rezultatele de 0,09 mg/l, 0,11 mg/l, 0,13mg/l, 0,14 mg/l, 0,39 mg/l s.a., i-au determinat pe polițiști să ia măsura reținerii permisului de conducere pe o perioadă de 90 de zile și să aplice amenzi în valoare de 1305 lei pentru fiecare contravenient. 
Totodată, polițiștii rutieri au constatat 20 de infracțiuni la regimul circulației, motiv pentru care au întocmit 7 dosare penale pe numele unor conducători auto care au fost depistați circulând fără a deține permis de conducere, și 12 dosare penale pentru conducătorii auto aflați sub influența băuturilor alcoolice.
De exemplu, vineri, 21.06 a.c., un bărbat în vârstă de 34 ani din localitatea Cornu, a luat cheile autoturismului unui vecin și s-a deplasar pe raza municipiului Câmpina unde, într-o intersecție, a intrat în coliziune cu un alt auto.
În urma accidentului rutier cu pagube materiale, polițiștii au constatat faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule și se afla în stare de ebrietate, etilotestul indicând 0,74 mg/l alcool pur în aerul respirat. 
Bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru trei infracțiuni: conducere sub influența alcoolului, conducere fără permis de conducere și furt în scop de folosință.

Un alt conducător auto, în vârstă de 40 ani din Ploiești, a fost implicat într-un accident rutier cu pagube materiale pe raza municipiului. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 0,61 mg/l. Și acestuia i-a fost întocmit dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului.

De asemenea, pe raza orașului Bușteni a fost depistat un conducător auto de 42 ani cu o alcoolemie de 0,84 mg/l; în Ploiești, alți doi de 46 și 53 ani, cu alcoolemii de 0,41 mg/l și 0,53, iar în Urlați un bărbat în vârstă de 53 ani din capitală, cu o alcoolemie de 0,42 mg/l.

Toți conducătorii aflați sub influența alcoolului, cu o valoare mai mare de 0,40 mg/l în etilotest, au fost conduși la spital pentru recoltarea mostrelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, și nu mai au dreptul de a conduce până la finalizarea cercetărilor.

47 certificate de înmatriculare au fost reținute, în această perioadă, de către polițiști, pentru nereguli constatate precum inspecția tehnică periodică expirată, depistarea unor anvelope uzate sau de alte dimensiuni decât cele prevăzute de lege, dar și pentru defecțiuni grave la sistemul de iluminare, ori la sistemul de frânare.

Valoare amenzilor aplicate se depășește suma de 450.000 lei.

Recomandăm particinanților la trafic să respecte regulile de circulație, să păstreze o distanță de siguranță regulamentară față de auto care îl precede, să respecte timpii de odihnă, să nu conducă autovehicule dacă au consumat alcool , precum și să adopte o viteză corespunzătoare condițiilor meteorologice și de drum.