În acest moment, în județul Prahova au fost confirmate 10 focare de pestă porcină africană.

505

Ieri, 15 iulie, Centrul local de combatare a bolilor s-a intrunit în ședință extraordinară pentru a aproba 3 Hotarari cu Planurile de masuri privind combaterea a 3 focare de PPA la porci domestici din judet, confirmate anterior prin Buletine de Analize emise de IDSA Bucuresti. (2 in gospadarii din comuna Gorgota-sat Crivina si 1 in comuna Sirna – 2 porci domestici gasiti morti pe raza U.A.T. Sirna) La sedinta au participat si reprezentanti ai primariilor din zonele de protectie/supraveghere .

În cursul zilei de ieri, au fost confirmate prin Buletine de Analiza emise de IDSA Bucuresti, 2 focare de PPA (1 in comuna Poienarii Burchii –sat Poienarii Rali si 1 in comuna Gorgota-sat Poienarii Apostoli).

De asemenea, au aparut 5 suspiciuni de PPA ( 1 in comuna Tirgsorul Vechi-sat Targsoru Vechi, 1 in comuna Poienarii Burchii-sat Poienarii Vechi, 1 in comuna Gorgota-sat Finari, 1 in comuna Poienarii Burchii-sat Poienarii Rali, 1 in comuna Brazi-sat Brazii de Jos). Analizele efectuate de DSVSA Prahova au iesit pozitive, ele fiind trimise pentru confirmare la Bucuresti. S-a facut evaluarea stării de sănătate a porcilor, urmand ca in cursul zilei de astazi sa fie ucisi si ingropati.

Autoritatile locale continua recensamantul suinelor din zonele afectate de PPA, iar echipajele Inspectoratului de Politie Judetean Prahova continua controalele in trafic ale autovehiculelor care pot transporta animale/carne/produse din carne de porc pe caile rutiere.

Autoritățile locale roagă cetățenii să anunțe medicul veterinar la primele semne ale bolii: porcul nu mananca, bea multa apa, are scauna diareice care pot alterna cu constipatie, face febra peste 40 de grade Celsius si nu se poate ridica in picioare. Boala are un ritm accelerat, iar animalul moare la scurt timp dupa ce s-a imbolnavit.