Guvernul şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi

310

Premierul Ludovic Orban și-a angajat în fața Parlamentului proiectul de asumare al Guvernului pe modificarea legii electorale, astfel încât alegerile locale să aibă loc în două tururi. Premierul susține că 80% dintre cetățeni nu sunt mulțumiți de primarul comunității lor.

„Guvernul pe care îl conduc a luat decizia de a-și angaja răspunerea în fața Parlamentul pentru modificarea legii alegerilor locale, astfel încât să permitem cetățenilor să-și aleagă primarii ptrintr-un sistem de alegeri care să cofnere legitiimitate primarilor, anume prin 50 %+1 din alegătorii care-și exercită dreptul de vot. Acest mecanism de vot e unul care cred că nu conferă un drept deplin cetățenilor dintr-o comunitate locală de a alege un primar care să aibă elgitimitate pentru a conduce destinele comunității. Acest sistem restrânge dreptul cetățenilor nemulțumiți dintr-o comunitate locală de a schimba un primar care nu și-a făcut treaba, care nu șia respectat promisiunile elctorale”, a spus Orban, în plenul reunit al Parlamentului.

Proiectul stabilește că este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate. În cazul în care nici unul dintre candidați nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur.

În al doilea tur de scrutin este declarat ales primar candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

PSD a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură, în încercarea de a bloca alegerea primarilor în două tururi.