Printr-un proiect de ordin al ANSVSA, autoritate în subordinea primului ministru, se interzice creşterea porcilor în aer liber. Cei care practică agricultura de subzistenţă, nu vor mai avea voie să înmulţească aceste animale şi să le transporte la orice destinaţie. Practic, guvernul privează 2 milioane de români de porcii din bătătură.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a emis un set de reguli mai stricte pentru crescătorii de porci printre acestea aflându-se și interzicerea creșterii porcinelor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri și societăți agricole vegetale. Astfel, cu excepția fermelor de suine, alte forme de exploatații nu vor mai putea să dețină suine nici pentru autoconsum, dar nici în scopuri comerciale, potrivit unui proiect de ordin al Președintelui ANSVSA pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de porcine şi pentru modificarea şi completarea unor norme sanitar – veterinare, informează Agrointel.

Articolul scandalos:
Art. 4. În exploataţiile nonprofesionale (exploataţia de subzistenţă, înregistrată în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA), deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, în care porcii sunt crescuţi numai pentru îngrășare şi sacrificare pentru consum familial n.r) este interzisă:

i) activitatea de reproducție;
ii) mişcarea porcinelor vii indiferent de destinaţie;
Practic, românii nu vor mai putea duce porcii la piaţă. Toată acţiunea de reglementare a creşterii şi sacrificării porcilor e în favoarea marilor crescători industriali, lideri în piaţa locală de carne fiind operatori multinaţionali.

Din Ordin:
Exploatațiile nonprofesionale au obligația de a respecta următoarele reguli minime pentru nivelul I de biosecuritate:
operatorul are obligația de a solicita înregistrarea exploataţiei în Registrul Național de Exploatații.
Cei care doresc să crească în continuare porci au obligaţia, conform noului proiect de ordin, să solicite identificarea porcinelor și înregistrarea acestora în Baza Națională de Date, componentă a Sistemului Național de Identificare și Înregistrare al Animalelor (S.N.I.I.A.), precum și toate mişcările și evenimentele la care sunt supuse animalele, conform prevederilor sanitare veterinare în vigoare.

De asemenea, cei care vor să crească porci vor trebui să înregistreze animalele în baza naţională de date, să comunice orice modificare a starii de sănătate a porcinelor. Pentru a asigura mâncarea animalelor nutreţurile trebuie servite după o perioadă de 30 de zile. Numai că medicii recomandă ca vara să mănânce verdeaţă proaspătă pentru o mai bună digestie. Ordinul mai spune că aşternuturile vegetale nu pot fi puse animalelor decât după 90 de zile de la recoltarea lor.

Crescătorul de porci trebuie să facă un plan de biosecuritate. Să prevadă traseul de deplasare a personalului. Să raporteze ce fel de echipamente dispune. Descrirea fluxului tehnologic al fermei e obligatoriu. Personalul care lucrează în cadrul operatorului legal constituit să nu deţină porci în bătătură. Mai mult, crescătorul de porci trebuie să elaboreze atât planul de contingenţă (măsurile luate în caz de moarte a animalelor), cât planul de instruire a personalului. Cel mai grav lucru, prin noul ordin, e să cumperi porci de la altcineva. Dacă te mai încumeţi la o astfel de caznă nu poţi achiziţiona porci decât de la fermele înregistrate.