Guvernul a avizat proiectul de lege pentru achiziția a cinci avioane F-16 A, cu o valoare de peste 100 de milioane de euro, deși deficitul României este uriaș.

523

Președintele Klaus Iohannis a declarat că la ședința CSAT a fost avizată cumpărarea a încă cinci avioane F-16, fiind vorba despre o achiziție de peste 100 milioane de euro. E nevoie de aprobarea Parlamentului”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri, la Palatul Cotroceni.

Guvernul României a avizat, joi, proiectul de Lege pentru continuarea dezvoltării capabilităţii operaţionale aeriene în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Propunerea legislativă va fi transmisă Parlamentului României, cu solicitarea de a fi dezbătută şi adoptată în procedură de urgenţă.

Conform documentului, Guvernul României va atribui Guvernului Republicii Portugheze contractul de achiziţie a cinci avioane F-16 A din excedent, a unui pachet de bunuri şi servicii care include şi modernizarea avioanelor F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române, elemente de suport logistic şi instruirea personalului tehnic ingineresc.

De asemenea, vor fi atribuite Guvernului Statelor Unite ale Americii contracte de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS, pentru achiziţionarea pachetului de bunuri şi servicii complementar celui de mai sus.

Atribuirea contractelor se va face cu respectarea prevederilor art. 22 lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.114/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 195/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

Semnatarul contractelor de atribuire va fi, din partea părţii române, Ministerul Apărării Naţionale.

Cele cinci aeronave vor avea aceeaşi configuraţie cu cele 12 aflate deja în dotarea Forţelor Aeriene Române, respectiv M.5.2R, iar pachetul de bunuri şi servicii include şi modernizarea tuturor avioanelor F -16 ale Armatei României la o configuraţie superioară, respectiv M.6.X.

Această soluţie asigură, de asemenea, şi premisele implicării industriei naţionale de apărare în executarea lucrărilor de mentenanţă, a reparaţiilor capitale la motoare şi modernizarea avioanelor F-16, prin operatorul economic desemnat centru de mentenanţă pentru aeronave F-16 de către Guvernul României, aspect care va contribui la consolidarea şi menţinerea capabilităţii aeriene operaţionale.

Din lotul de cinci aeronave, primele patru vor sosi în anul 2020, iar ultimul în anul 2021.

Cele cinci aeronave F-16 se vor alătura celor 12 care execută deja serviciul de poliţie aeriană naţional şi NATO.

Sursă foto: airforcetehnology.com