Guvernul a aprobat relaxările de sărbători. Lista măsurilor luate

581

Autoritățile au decis ridicarea unei părți a restricțiilor de sărbători. În mall-uri rămâne obligativitatea certificatului verde, dar se permite accesul și cu test. Magazinele vor stabili un număr maxim de persoane care au acces în același timp. De Crăciun și Revelion restaurantele pot rămâne deschise peste noapte. Măsurile de relaxare pentru sărbători vor intra în vigoare chiar de pe 9 decembrie.

Nicolae Ciucă, premier: ”Vom aproba Hotărârea de Guvern referitoare la prelungirea stării de urgență și măsurile pentru sărbătorile de iarnă”.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”S-a inclus în certificat covid și prevederea accesului pentru persoanele care sunt testate. Sunt reglementate noi prevederi care prelungesc cu o oră programul diferitelor instituții care organizează evenimente și s-a ridicat limita de circulație pentru anumite categorii de persoane. Înlesnirea unor restricții trebuie să vină la pachet cu respectarea strictă a tuturor acestor prevederi”.

Ministrul a anunțat că va fi demarată o campanie de informare a populației, astfel încât românii să nu creadă că este vorba despre o relaxare totală a restricțiilor.

“Faptul că avem patru zile – 24 şi 25 decembrie, 31 decembrie şi 1 ianuarie – în care manifestările în aer liber pot fi organizate fără limitări deosebite, nu înseamnă că trebuie să transformăm aceste manifestări publice în vectori de propagare a infecţiei. De asta este, practic, posibilă organizarea în spaţii deschise fără niciun fel de probleme, cu o condiţie: participanţii, populaţia, şi aici avem mare nevoie de ajutorul mass-media să promovăm un comportament responsabil. O să facem o campanie la nivelul Guvernului, împreună cu autorităţile locale, dar şi cu diversele instituţii din cadrul Guvernului, încât acest comportament preventiv să fie regula. Nu ne dorim sancţionarea, nu sancţionarea este cheia succesului, dar sigur că acolo unde se impun aceste lucruri, vor fi puse în aplicare”, a declarat Alexandru Rafila într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Comitetul pentru situații de urgență a decis să propună guvernului relaxarea limitată, strict pentru perioada sărbătorilor, astfel:

  • Eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor pe timpul nopții.
  • Operatorii economici își vor putea extinde programul de funcționare până la ora 22:00, în loc de 21:00.
  • De Crăciun și de Revelion, restaurantele vor putea funcționa toată noaptea și vor avea acces inclusiv persoanele care prezintă un test negativ de Covid, dar numai în limita a 50% din locuri.
  • Se elimină obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise neaglomerate. Se păstrează în stațiile de autobuz, piețe, locurile publice aglomerate. Se păstrează măștile obligatorii în spațiile închise și mijloace de transport în comun.
  • Accesul în mall-uri se va permite nu doar persoanelor vaccinate și celor trecute prin boală, dar și celor testate cu un test PCR de 78 de ore sau rapid de 48 de ore.
  • La magazinele mai mici de 200 de metri pătrați nu va mai fi nevoie de certificat, dar se va stabili un număr maxim de persoane care pot fi în același timp înăuntru, în limita a patru mp pentru fiecare persoană.
  • Toate activitățile limitate până la 30% din capacitate (cinematografe, teatre, etc) vor crește la 50% din capacitate, vor avea acces în continuare doar cei vaccinați, trecuți prin boală sau testați.
  • Pentru hoteluri și locuri de cazare, este permis accesul și cu test, pe lângă cetificat de vaccinare sau boală.

“Clar că situația de acum este mai bună decât acum două-trei săptămâni. Se permit mai multe activități dar organizatorii trebuie să se asigure că se respectă măsurile de sănătate publică”, a declarat Raed Arafat, la finalul ședinței CNSU.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=616461559633155