Guvernul a adoptat rectificarea bugetară. Deficitul a ajuns la 4.4% din PIB

606

Guvernul a adoptat, joi, rectificarea bugetară pentru anul 2019. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că a suplimentat bugetul pentru decontarea concediilor medicale cu 1,2 miliarde de lei și a alocat 1,8 miliarde de lei pentru plata facturilor PNDL.

”Am suplimentat plățile pentru decontarea concediilor medicale cu 1,2 miliarde de lei. Nu au mai fost bani in buget in ultimele patru luni de zile pentru plata acestor concedii. Nu au mai fost bani în buget în ultimele patru luni de zile pentru plata acestor concedii medicale. Știți bine că la TVA am făcut deja două plăți și până la finalul anului ne asigurăm că toate companiile vor primi TVA-ul, celor care au avut controale și raport favorit”, a declarat Florin Cîțu.

La rectificarea bugetară Guvernul a alocat 1,8 miliarde de lei pentru proiectele din PNDL.

„Facem o suplimentare cu 1,8 miliarde de lei pentru plata facturilor pentru companii care au efectuat proiecte aferente programului PNDL. Asta este partea pentru sectorul privat. Nu este normal ca sectorul privat să fie cel care susține iresponsabilitatea guvernului precedent. Sunt aici companii care, dacă nu ar fi primit acești bani, una dintre ele chiar ar fi intrat în faliment”, a adăugat Cîțu.

Bugetul Ministerului Muncii a fost suplimentat cu 4 miliarde de lei. Două miliarde de lei au fost alocate pentru plata pensiilor, alocațiilor de stat și indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap.

„Am suplimentat cu două miliarde de lei pentru plata până la finalul anului a drepturilor de asistență socială. Bani care nu erau incluși în buget. Vorbim de pensii, alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru persoane cu handicap, pentru persoane aflate în concediu de creștere a copilului, etc. Vă dați seama că acești bani nu erau incluși în buget și acești oameni nu și-ar fi primit banii”, a spus Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.

Ministerul Finanțelor Publice a tăiat fonduri de la Ministerul Educației, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii și Ministerul Afacerilor Interne.