Grevă de avertisment astăzi în unitățile de învățământ. Profesorii sunt nemulțumiți de salarii. Ei vor sta în clase, dar nu vor ține ore. Elevii nu pot fi trimiși acasă

392

Profesorii din toată ţara intră în grevă de avertisment miercuri, 19 ianuarie, timp de două ore. Dascălii sunt nemulţumiţi de „refuzul” guvernanţilor de a le mări salariile.Este GREVĂ în toate şcolile din România. Între orele 11.00 și 13.00, profesorii din scolile din țara au anunțat greva generală. Cadrele didactice vor supraveghea elevii in clasa, însă nu vor preda.

Profesorii vor înceta lucrul timp de 2 ore, între orele 11-13, miercuri, 19 ianuarie, dar vor supraveghea elevii, potrivit unei circulare trimise de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.

În baza rezultatelor referendumului desfășurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, două sindicatele declanșează Grevă de avertisment, cu încetarea lucrului în unitățile și inistituțiile de învățământ unde există membri de sindicat ai F.S.E. „SPIRU HARET” și F.S.L.I., în intervalul orar 11:00-13:00.

Cum se va desfășura greva de avertisment?
  • În toate unitățile de învățământ care au membri de sindicat afiliati la SPIRU HARET și FSLI, profesorii care au ore în intervalul orar 11-13, se vor prezenta la clase, dar nu vor ține orele.
  • Profesorii care nu au ore între orele 11-13, vor fi prezenți în unitățile de învățământ.
  • Personalul nedidactic auxiliar nu își va desfășura activitatea timp de 2 ore, dar va rămâne la locul de muncă.
De ce protestează profesorii?

Protestul este provocat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru mai multe puncte pe care le-au solicitat în ultima lună. Ei cer:

“1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);

2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;

3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;

4. Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;

5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;

6. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.”

Aproximativ 100 de membri ai celor două federații, precum și ai FNS „ALMA MATER“ sediile Guvernului, Partidului Social Democrat și Partidului Național Liberal. Potrivit sindicatelor, acesta „a fost cel de-al 4-lea pichet organizat în fața Guvernului. La acestea se adaugă peste 20 de proteste organizate de sindicatele teritoriale afiliate celor două federații”.