Grădiniţa, cu toate cele trei grupe, devine obligatorie pentru toţi copiii

1091


De anul viitor, părinţii vor fi obligaţi să-şi înscrie copiii la grădiniţă, în grupa mare. Este una din principalele prevederi ale proiectului de modificare a legii educaţiei adoptat luni de Senat.

Până şi grupa mică de la grădiniţă va deveni obligatorie pentru toţi copiii până în 2030, conform unui proiect de lege reexaminat şi adoptat luni de Senat, în calitate de for decizional al Parlamentului.

Grupa mare va deveni obligatorie până în 2020, iar cea mijlocie – până în 2023, arată Profit.ro.

Proiectul fusese adoptat în luna mai anul trecut, dar, la sesizarea preşedintelui Iohannis, Curtea Constituţională a constatat că Parlamentul nu a respectat normele de tehnică legislativă în cazul mai multor proiecte care modificau legea educaţiei, printre care şi acest proiect.

Proiectul de lege prevedea iniţial obligativitatea tuturor grupelor învăţământului preşcolar, adică a grădiniţei, până în 2020.

Parlamentarii au ţinut însă cont de Guvern, care a recomandat ca obligativitatea grupelor să se introducă treptat, ţinând cont de deficitul de spaţii şi de personal şi de raportul faţă de calitatea şi facilităţile care trebuie asigurate pentru elevi, aleşii modificând legea în consecinţă.

Din toamna anului 2020, copiii care au împlinit 5 ani vor fi înscrişi în mod obligatoriu în grupa mare pentru a putea merge mai departe în clasa pregătitoare. Treptat însă, anii de învăţământ obligatoriu în România se vor extinde de la 11, cât prevede legea în prezent, la 16.