Foşti grei ANAF – trimişi în judecată de DNA pentru luare de mită; Sorin Blejnar deschide lista

558

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a lui Sorin Blejnar, la data faptei preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru infracţiunea de luare de mită.

DNA i-a mai trimis în judecată pe Viorel Comăniţă, la data faptei vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) cu rol de conducător al Autorităţii Naţionale a Vămilor, pentru infracţiunea de luare de mită, pe Sorin Florea, la data faptei  comisar general adjunct al Gărzii Financiare, pentru infracţiunea de luare de mită, precum şi pe Florentina Andreea Blejnar, persoană din familia primului inculpat, pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În calitate de preşedinte, vicepreşedinte, respectiv de comisar general adjunct al Gărzii Financiare, inculpaţii Blejnar Sorin, Comăniţă Viorel şi  Florea Sorin au primit sume de bani de la un om de afaceri, prin intermediari, pentru ca, în schimb, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, cei trei inculpaţi să protejeze activitatea nelegală desfăşurată de societatea comercială coordonată de omul de afaceri. Ajutorul dat de complicele Blejnar Andreea Florentina a constat în primirea banilor destinaţi lui Blejnar Sorin, de la doi interpuşi ai omului de afaceri.

Concret, cei trei inculpaţi au primit drept mită următoarele sume de bani: Sorin Blejnar – 1.200.000 euro în perioada mai 2011-aprilie 2012; Viorel Comăniţă – 960.000 euro în perioada mai 2011- mai 2012; Sorin Florea – 300.000 euro în perioada mai 2011- iunie 2012.

Sumele primite drept mită de cei trei inculpaţi au avut caracterul unei „taxe de protecţie” încasate de cei trei funcţionari publici cu putere de decizie, pentru ca activitatea ilegală a societăţii controlate de omul de afaceri care plătea respectiva „taxă” să nu fie observată şi nici oprită de organele fiscale, a precizat DNA.

Procurorii au constatat că activitatea comercială a societăţii din domeniul comercializării carburanţilor era organizată astfel încât să se asigure premisele evaziunii fiscale.  Cumpărarea şi vânzarea produselor accizabile s-a desfăşurat în timp, iar sumele obţinute erau date funcţionarilor publici, pe măsură ce banii erau obţinuţi din comercializarea produselor fără plata accizelor. Societatea respectivă ( alături de alte persoane fizice şi juridice) a fost trimisă în judecată, fiind condamnată prin decizie definitivă, pentru infracţiunea de evaziune fiscală, la plata unei amenzi penale şi pedeapsa complementară a dizolvării.

În cauză s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii cu privire la bunurile inculpaţilor Blejnar Sorin, Comăniţă Viorel şi Florea Sorin, până la concurenţa sumelor reprezentând obiectul infracţiunilor de mită reţinute în sarcina fiecăruia dintre cei trei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de menţinere a măsurilor asiguratorii dispuse în cauză cu privire la bunurile inculpaţilor Blejnar Sorin, Comăniţă Viorel şi Florea Sorin.

La această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie, a mai precizat DNA.