Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a afirmat joi seara, la TVR 1, că nu va fi niciodată de acord ca banii care se alocă din bugetul de stat pentru sprijinirea economiei să se ducă pentru a-i susţine „pe cei care au făcut evaziune fiscală, pe cei care au profitat de sistem”.

„Aceste bombe pentru economie, care apar în Parlamentul României, ne destabilizează şi nu numai pe noi. Aici este problema pe care nu o înţeleg cei din Parlament: la noi se uită şi investitorii, cei care ne dau nouă bani. Dacă apar tot felul de proiecte populiste, la un moment dat o să spună: ‘Stop!’. Una dintre bombe ar fi cea prin care nimeni nu mai plătea anul acesta taxe şi creşteam cheltuielile pentru a plăti pentru toată lumea. Nu putem să facem astfel de lucruri.

Trebuie să facem totul cu cap, pentru că, dacă se dă drumul, se va opri finanţarea României şi atunci chiar vom avea o problemă. În Parlamentul României nu există, din păcate, acea inteligenţă colectivă pe care o vedem în alte parlamente unde există şi experienţa sectorului privat.

„Întotdeauna există o legătură între a face cheltuielile şi execuţia bugetară. Nu există nicio problemă în a asigura plata pensiilor, salariilor şi a facturilor. Facturile sunt foarte importante, pentru că aşa menţinem sectorul privat în viaţă. Este foarte adevărat şi este un lucru pe care lumea trebuie să-l ştie, că există o legătură directă între execuţia bugetară şi plata cheltuielilor care sunt incluse în buget. Acest mesaj este pentru populişti, acei oameni din Parlamentul României care vor să crească deficitul bugetar pe hârtie. Oricine poate să crească deficitul bugetar pe hârtie. Mai greu este să şi faci acele plăţi. Sunt trei preşedinţi de partid care, pe lângă faptul că promovează tot felul de proiecte de legi care ar destabiliza România, astăzi mai instigă şi la revoltă socială”, a subliniat Cîţu.

Ministrul a ţinut să precizeze că majorarea pensiilor prevăzută pentru luna septembrie a fost inclusă în buget, dar evoluţia economiei trebuie analizată de la o săptămână la alta.

„Creşterea pensiilor a fost inclusă în buget. Eu îmi fac planul pentru tot ceea ce am bugetat. Evoluţia trebuie analizată de la o săptămână la alta. La alocaţii, banii nu au fost incluşi în buget, dar vom vedea cum evoluează economia. De aceea spun că este important să vedem cum evoluează economia”, a susţinut Cîţu.