Ministerul interimar al Finanțelor Publice și premierul desemnat, Florin Cîțu a împrumutat, joi, 763,2 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 33 de luni, la un randament mediu de 3,12% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna martie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 400 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 4 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 600 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma este cu 15 milioane lei mai mică faţă de cea programată pentru luna februarie. Banii vor fi folosiți pentru refinanţarea datoriei publice şi finanţarea deficitului bugetului de stat.