Exercițiu ISU Prahova „plan roșu de intervenție”, astăzi, pe DN1, la Bănești

538

În data de 27 iunie, începând cu ora 10:00, pe DN1 în dreptul localității prahovene Bănești va avea loc un exerciţiu pentru antrenarea structurilor profesioniste în vederea îndeplinirii misiunilor specifice în situaţia producerii unui accident urmat de incendiu, cu punerea în aplicare a Planului Roșu de Intervenție.

Conform situației tactice simulate, pe DN 1, km 92.5, la intrarea în localitatea Bănești, un autocar care tranzita și transporta un număr de 24 de turiști spre direcția Brașov, dorind să evite un microbuz care a frânat brusc la o trecere de pietoni, a derapat intrând în coliziune cu o autocisternă care circula din sens opus.

Autocisterna în cauză circula pe direcția Brașov – București, transportând combustibil lichid (22 tone motorină). În urma acestui incident pe carosabil s-a revărsat o parte din combustibilul transportat de autocisterna răsturnată. Un incendiu propagat la compartimentul motor al autocisternei a aprins motorina revărsată pe carosabil, existând posibilitatea extinderii incendiului la autovehiculele implicate în accident.

De asemenea, două autoturisme aflate în spatele microbuzului, încercând să evite impactul, s-au acroșat rezultând încarcerarea ocupanților celor două turisme. În urma impactului produs între cele două autoturisme, 5 persoane au fost încarcerate și grav rănite. În urma coliziunii cu autocisterna, autocarul a fost grav avariat, 19 din pasagerii transportați au fost grav răniți. 

La scurt timp după accident, din cauza carburantului scurs din autocisternă și revărsat pe carosabil, un autoturism care era alimenta cu GPL a derapat și a intrat frontal într-un autoturism care era staționat pe acostamentul drumului național. În urma impactului dintre cele două autoturisme s-a produs o explozie urmată de un incendiu. 

Din fericire, este vorba doar de un exercițiu de antrenament și nu de un fapt real.