Legalizarea canabisului în scopuri medicale este o practică utilizată în multe ţări europene, în special pentru pacienţii care suferă de cancer în faze terminale, această temă fiind analizată și de Ministerul Sănătăţii din România, a declarat, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Potrivit ministrului, tratarea pacienţilor cu boli în fază terminală constituie un argument care justifică o astfel de procedură de legalizare şi utilizare a canabisului în scopuri medicale.
Teodorovici a vorbit despre cazuri de pacienți cu cancer, mai ales în fază terminalăm și a spus că „se ia în calcul legalizarea pentru utilizarea în acest sens”.
„Categoric, este medical un argument care justifică o astfel de procedură de legalizare și de utilizare în scopuri medicinale a canabisului”, a adăugat el.
Întrebat dacă se lucrează la Guvern la un astfel de proiect, Teodorovici a spus: „Nu știu dacă la Guvern, dar dacă ieri a fost la Ministerul Sănătății comisia de profil, înseamnă că asta este direcția în care se merge. E deja o practică europeană și justificarea o are, medicinal vorbind. Fiind în fază terminală pacienții, probabil că este o cale de a diminua din suferințele pe care aceștia le au”.
Întrebat dacă ar putea fi legalizat și canabisul folosit pentru recreere, Teodorovici a spus: „Dacă vreți un răspuns care cât de cât să fie în zona asta, tot timpul ne raportăm la ce este în alte state. Sunt practici în țări europene, să spunem, de mult legalizate, și care aduc avantaje și au argumentele pentru care au fost și făcute. Deci sunt avantaje. Desigur, unii în România văd dezavantaje pe mai multe subiecte, nu doar acesta. Dar deocamdată e prematur să ne pronunțăm”.
„Cu siguranță, probabil că în anii următori în România vor fi mai multe dezbateri publice pe mai multe subiecte, probabil și acesta, cu argumente de o parte și de alta și se va lua o decizie în funcție de cei care sunt mai mulți. Dacă în vestul Europei sunt legalizate mai multe practici, să spunem, atunci de ce să nu analizezi dacă într-adevăr este sau nu de luat în calcul?”, a spus ministrul.
„În România, argumentele de ordin economic pălesc în fața altora ușor de dus la populație”, a mai spus el, întrebat dacă România ar avea de beneficiat din punct de vedere economic de legalizarea canabisului.
În vreme ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat oficial că CBD, compusul canabisului, nu ar trebui să fie clasificat drept substanţă controlată, legislaţia din statele membre UE diferă mult pe acest subiect.
Ministerul Sănătății a avut deja prima întâlnire a grupului de lucru înființat pentru a analiza posibilitatea introducerii in practica medicală din România a canabisului ca terapie în bolile cronice, din grupul de lucru fac parte reprezentanți ai Ministerului Sănătății, CNAS, ANMDM, șefi ai comisiilor de specialitate neurologie pediatrica, psihiatrie adulti și psihiatrie pediatrica, dar și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți.
În cadrul întâlnirii, specialiștii au subliniat că unicul produs benefic în tratamentul adjuvant al epilepsiilor rare ( Sindrom Dravet si Lennox – Gastaut) din cele existente pe piața externă și care are autorizație de punere pe piață de la FDA ( Food and Drog Administration), este în prezent comercializat doar în SUA. Procedura de autorizare pentru piața europeană este posibil să fie finalizată de Agentia Europeană a Medicamentului (EMA) în prima jumătate a acestui an.
Legislația românească permite utilizarea canabidiolului în medicamente, nefiind substanța controlată.
În cadrul întâlnirii de ieri s-a subliniat diferența între THC – care reprezintă substanța psihoactiva din canabis si se regaseste in tabelul 1 al Legii 339/2005 care cuprinde substante interzise si fără interes în medicină și CBD – canabidiol – o substanță care poate fi utilizată în scop terapeutic.
“ Ministerul Sănătății dorește să asigure accesul la tratamente invonative care aduc beneficii pacienților și acesta este motivul pentru care am înființat acest grup de lucru. Trebuie să identificăm soluții care să respecte toate convențiile internaționale, în acest caz vorbim despre Convenția Unică asupra Stupefiantelor din 1961 si Convenția Națiunilor Unite din 1971 asupra substanțelor psihotrope. În aceste condiții, vom urmări autorizarea în Europa a produsului Epidiolex pentru asigurarea accesului rapid la tratament pentru pacienții cu epilepsie rară din România”, a declarat Octavian Alexandrescu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății.
În cadrul grupului de lucru, în viitor, discuțiile vor continua cu președinții altor comisii de specialitate, precum oncologie, boli infecțioase, paliatie, toxicologie și toxicodependenţă.