Emoții pentru fostul primar al Municipiului Ploiești, Andrei Volosevici: procesul în care este cercetat pentru fapte de corupție se apropie de final

1072

Fost primar al Municipiului Ploiești, Andrei Volosevici, care este urmărit penal pentru fapte de corupţie în legătură cu finanţarea echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, are un nou termen la instanța de judecată mâine, 01.10.2019, fiind la finalul acestuia, așteptând sentința, după mai bine de 3 ani de când a fost trimis în judecată de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești .

Ținând cont că acesta și-a anunțat dorința de a candida la un nou mandat de primar al Municipiului Ploiești, este lesne de înțeles că această candidatură este pusă sub semnul întrebării de o posibilă condamnare penală.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA din 24 martie 2016, în anul 2012, Volosevici, în calitate de primar al Ploieștiului, a pretins unui om de afaceri, denunțător în cauză, suma de 80.000 de lei pe care a primit-o în trei tranșe, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale (la care candida pentru obținerea unui nou mandat), pentru ca, în schimb, o anumită firmă la care omul de afaceri avea interes să câștige un contract pentru executarea unei parcări supraterane în municipiul Ploiești, finanțat de primărie.

Ulterior, denunţătorul urma să obţină lucrări în subantrepriză la obiectivul respectiv, spun anchetatorii. 

De asemenea, în acelaşi dosar Andrei Volosevici este cercetat şi pentru abuz în serviciu în legătură cu finanţarea echipei de fotbal FC Petrolul Ploieşti :

” În calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor și încălcarea dispozițiilor legale, suspectul Volosevici Andrei Liviu a inițiat proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploiești cu SC FC Petrolul SA în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, servicii și proiecte de interes public local – având ca obiectiv principal funcționarea echipei de fotbal FC Petrolul. În același scop, a semnat un contract de asociere între municipiul Ploiești și S.C. FC PETROLUL SA Ploiești, contract încheiat prin nerespectarea dispozițiilor Legii administrației publice locale – în condițiile în care o instituție publică nu poate finanța o activitate lucrativă desfășurată de un agent economic cu capital privat.

În acest fel, a determinat prejudicierea bugetului local cu suma totală de 32.577.437 lei și concomitent, obținerea de către S.C. FC PETROLUL SA Ploiești a unui folos necuvenit de aceeași valoare, reprezentând:
– 17.842.137,70 lei – plăți efectuate exclusiv în baza contractului cu încălcarea dispozițiilor legale privind finanțele publice,
– 12.955.859,28 lei – chirie datorată de S.C. PETROLUL S.A. pentru Stadionul Ilie Oană pus la dispoziție în baza contractului – cu încălcarea prevederilor legale privind administrația publică locală,
– 121.234,19 lei – contravaloare utilități datorate de societate și achitate din bugetul local,
– 1.658.205,90 lei – debite stabilite prin acte de control ale Curții de Conturi a României – Camera de Conturi Prahova ca fiind datorate de societate și care, în evidența contabilă a unității administrativ teritoriale apar ca achitate prin transferarea sumei respective între conturi ale bugetului local și nu prin plăți efectuate de societate.”

Contractul de asociere menţionat anterior a fost vizat pentru legalitate de suspecţii Maria Magdalena Mazâlu, fost secretar al municipiului Ploieşti, şi Simona Albu, şef al Serviciului Juridic în cadrul Direcţiei Juridice a Primăriei municipiului Ploieşti. 

Procurorii DNA Ploieşti au dispus începerea urmăririi penale faţă de Volosevici pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în acelaşi dosar fiind urmărite penale şi Magdalena Mazâlu şi Simona Albu, ambele acuzate de abuz în serviciu. 

Sursă foto : pagina personală de facebook Andrei Volosevici