Elevii vor putea circula gratuit cu toate mijloacele de transport pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea şcolară

702

Elevii vor putea circula gratuit cu toate mijloacele de transport în comun din luna septembrie, odată cu începerea noului an școlar, a anunțat, luni, Ministerul Educației.

După o întâlnire între reprezentanți ai Ministerului Educației, ministrul Dezvoltării, un secretar de stat din Transporturi și reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor și ai Asociației Elevilor din Constanța s-a ajuns la un acord privind transportul elevilor.

Ministerul Educației a transmis într-un comunicat de presă că gratuitatea va fi aplicată printr-un “act normativ” elaborat de “ministerele
implicate”.

“Ministerul Educaţiei şi Cercetării îi sprijină pe elevi: li se va deconta transportul!

La iniţiativa ministrului educaţiei şi cercetării, Monica Anisie, în ultimele două săptămâni au avut loc mai multe întâlniri interministeriale pe tema asigurării transportului elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu.

Astăzi, la sediul ministerului, a avut loc întâlnirea de lucru convocată de Monica Anisie. Au răspuns invitaţiei domnul Ion Ştefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, domnul Ionel Scrioşteanu, secretar de stat, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, însoţiţi de echipele tehnice, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

În cadrul întâlnirii au fost convenite următoarele:

Pe termen scurt, pentru a debloca situaţia decontării transportului elevilor, este necesară emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea art. 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Modificarea este necesară pentru a pune în concordanţă legislaţia cu decizia Curţii Constituţionale a României, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituţională, deoarece creează o diferenţă de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament şi elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.
Ulterior, în termen de 30 de zile, se va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul şi stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport şi să prevadă noi tarife maximale;
Începând cu anul şcolar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea şcolară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ.
Elevii au confirmat participarea la întâlnirea de lucru de săptămâna viitoare, care are drept temă discutarea hotărârii de Guvern menite să abroge HG 863/2016.” se arată în comunicat