În data de 25.03.2020, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de două inculpate cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de tentativă la furt calificat săvârșit prin violare de domiciliu și profitând de situația prilejuită de starea de urgență, prevăzută de art. 32 alin. (1) raportat la art. 228 alin. (1) – art. 229 alin. (2) lit. b) din Codul penal, cu aplicarea art. 77 lit. g) din Codul penal.

S-a reținut următoarea situație de fapt:

La data de 24.03.2020, în jurul orei 13:50, profitând de situația prilejuită de starea de urgență instituită prin Decretul Președintelui României nr. 195 din 16.03.2020, inculpatele, purtând măști și mănuși chirurgicale, s-ar fi prezentat la adresa persoanei vătămate în vârstă de 86 de ani, din București, sector 3, unde i-ar fi prezentat acestuia din urmă o legitimație aparținând altei persoane (emisă de Casa de Pensii a Municipiului București), pretinzând că au venit în control și că doresc să dezinfecteze apartamentul persoanei vătămate cu o substanță împotriva coronavirusului.

Astfel, viciind consimțământul persoanei vătămate, inculpatele l-ar fi convins pe acesta să le permită accesul în locuință, deși inculpatele nu aveau acest drept, unde una dintre inculpate i-ar fi distras atenția persoanei vătămate, purtând o conversație în sufragerie, iar cealaltă inculpată ar fi început să pulverizeze prin casă cu o soluție dintr-o sticlă inscripționată “Igienol”, pătrunzând în toate încăperile cu intenția de a sustrage bunuri.

Inculpatele nu ar fi reușit să sustragă niciun bun deoarece activitatea lor infracțională ar fi fost întreruptă de o vecină a persoanei vătămate, care le-ar fi surprins pe acestea în locuința persoanei vătămate și care a sesizat organele de poliție.

Dosarul penal a fost înregistrat sub nr. 3484/P/2020 pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București.Inculpatele au fost reținute de organele de cercetare penală ale Secției 12 Poliție București.Procurorul a sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sectorului 3 București, cu propunere de arestare preventivă pe o durată de 30 de zile.

În cauză cercetările sunt efectuate de către organele de cercetare penală din cadrul Secției 12 Poliție București, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București.