Doi români au fost aduși cu măsuri speciale de protecție din China

429

Doi români care au fost în China au fost aduși în țară, duminică seara, din Germania, cu măsuri speciale de protecție și au intrat direct în carantină. Nu au simptome de coronavirus, dar autoritățile vor să-și ia toate precauțiile. Pentru aceasta, au trimis o aeronavă militară care să-i transporte în România.

Ministerul Sănătății anunță că cei doi cetățeni români care se aflau în Germania, la Berlin, au fost aduși în țară, duminică seară. „Starea de sănătate a celor doi bărbați este bună și nu sunt confirmați până în acest moment cu coronavirus. Cele două persoane sunt asimptomatice, sunt în curs de testare și, conform procedurilor, vor rămâne încă 14 zile sub supraveghere medicală într-un spațiu special destinat din București, în care sunt respectate condițiile de izolare”, transmite Ministerul Sănătății.

La rândul său, Ministerul Apărării anunță că o aeronavă de tip C-27J Spartan aparținând Forțelor Aeriene Române a efectuat duminică, 9 februarie, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, un zbor pe ruta București – Berlin și retur, pentru repatrierea a doi cetățeni români provenind din regiunea Wuhan, China.

Aeronava, configurată pentru misiuni de evacuare medicală și având instalată o cameră specială de izolare, a fost operată de un echipaj condus de comandorul Emil Tecuceanu și a avut la bord o echipă medicală aparținând SMURD București, precizează MApN.

Cei doi cetățeni au fost transportați din China în Germania prin intermediul unor zboruri medicale organizate în cadrul Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

La sfârșitul lunii ianuarie, Ministerul Afacerilor Externe informa că sunt în derulare proceduri pentru repatrierea a patru cetăţeni români din provincia chineză Hubei, în contextul epidemiei coronavirusului. Unul dintre aceștia, a fost preluat ulterior cu un avion care a repatriat cetățeni germani. Aeronava a aterizat la Frankfurt și la bordul ei se aflau 102 germani și 26 de europeni de altă naționalitate.

Sâmbătă seara, o studentă româncă din China a sosit pe aeroportul Otopeni la bordul unei curse civile și a fost preluată de medici la coborârea din avion și dusă la Matei Balș pentru testare preventivă. Ea fusese în ultimele două săptămâni în vacanță într-o regiune din China care ulterior a fost izolată din cauza coronavirusului.

Foto cu caracter ilustrativ