Ludovic Orban a anunțat, joi seara, în deschiderea ședinței de Guvern, că începând cu data de 15 iunie vor fi ridicate alte restricții impuse, inițial, în starea de urgență și prelungite în starea de alertă. Astfel, premierul a precizat că se vor redeschide casele de pariuri și sălile de jocuri de noroc, reluarea activității de tratament balnear, precum și reintrarea în activitate a unor creșe și after-school-uri care respectă condițiile sanitare.

Premierul Ludovic Orban a declarat că ”starea de alertă este indispensabilă pentru a menţine toate reglementările care sunt necesare pentru a garanta protecţia sănătăţii şi vieţii cetăţenilor”, Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă urmând a fi adoptată săptămâna viitoare. Orban susţine că ”decizia de prelungire a stării de alertă nu are un conţinut politic”, fiind bazată pe datele specialiştilor.

”Se vor relua activitățile în mall-uri, cu excepția locurilor de joacă, a cinematografelor, a restaurantelor.

Se va relua activitatea de tratament balnear.

Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane. Evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.

Odată cu încheierea şcolii, va înceta măsura de sprijin care a fost instituită pe perioada suspendării şcolilor, care a permis unui părinte să poată să stea acasă cu copilul său, beneficiind de plata a 75% din salariu. foarte multe familii active vor fi în situaţia în care le va fi extrem de dificil să găsească o soluţie pentru ca în perioada în care se duc la muncă să existe persoane care să aibă grijă de copii. Recomandarea noastră este să facă tot ce pot pentru a găsi în familie sprijin.

Dacă nu, permitem în condiţii extrem de stricte, care vor fi reglementate prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, redeschiderea grădiniţelor, a activităţilor de tip after-school care funcţionează în mod normal pe perioada verii

Se va permite creșterea numărului de persoane de la 3 la 6 pentru activitățile sportive și recreative care se desfășoară în aer liber.

Se permite reluarea activităților pentru jocurile de noroc, loteria, casele de pariuri.

Se reia activitatea în piscine exterioare, nu în piscine interioare.”, a spus Ludovic Orban.

11 iunie – Declaraţii susținute de premierul Ludovic Orban și alți membri ai Executivului la începutul şedinţei de guvern #LudovicOrban #SedintadeGuvern #PalatulVictoria

11 iunie – Declaraţii susținute de premierul Ludovic Orban și alți membri ai Executivului la începutul şedinţei de guvern#LudovicOrban #SedintadeGuvern #PalatulVictoria

Publicată de Guvernul României pe Joi, 11 iunie 2020